Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Uganda oznámila koniec epidémie eboly

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Ugande cirkuloval tzv. sudánsky kmeň eboly, proti ktorému zatiaľ nie je žiadna vakcína, hoci aktuálne sa v Ugande testujú tri očkovacie látky.

Mubende 11. januára (TASR) - Uganda v stredu oznámila koniec epidémie eboly. Toto nebezpečné vírusové ochorenie sa v africkej krajine objavilo pred takmer štyrmi mesiacmi a vyžiadalo si životy 55 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Výskyt eboly v Ugande sme úspešne dostali pod kontrolu," uviedla ugandská ministerka zdravotníctva Jane Ruth Acengová na podujatí v okrese Mubende v strednej Ugande, kde bola choroba prvýkrát zistená v septembri.

Správu potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa WHO počas tejto epidémie v Ugande zomrelo 55 ľudí a 87 pacientov sa vyliečilo. Nákazu potvrdili u 142 ľudí.

Acengová dodala, že 11. januára uplynulo od začiatku vypuknutia eboly v Ugande 113 dní. Ochorenie sa podľa ministerky podarilo rýchlo eliminovať tým, že úrady zintenzívnili kľúčové opatrenia, ako je sledovanie kontaktov a nákazy, prevencia a kontrola.

V Ugande cirkuloval tzv. sudánsky kmeň eboly, proti ktorému zatiaľ nie je žiadna vakcína, hoci aktuálne sa v Ugande testujú tri očkovacie látky. Ebola sa šíri telesnými tekutinami, pričom bežnými príznakmi sú horúčka, vracanie, krvácanie a hnačka.