Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri povodniach a zosuvoch pôdy zahynulo takmer 30 ľudí

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Viac ako 6000 ľudí museli úrady evakuovať v okrese Bududa ležiacom na úpätí hory Elgon, kde za posledné roky zahynuli v dôsledku zosuvov pôdy stovky ľudí.

Kampala 9. decembra (TASR) - Najmenej 26 ľudí zahynulo v dôsledku povodní, ktoré v rozličných častiach Ugandy spôsobili intenzívne dažde. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ugandského Červeného kríža.

Sedemnásť ľudí zahynulo pri povodniach v okrese Bundibugyo na západe Ugandy, ďalších deväť mŕtvych hlásia z okresov Sironko a Bududa na východe krajiny, kde hrozia aj zosuvy pôdy, ktoré môžu zničiť celé obce, uviedla Irene Nakasiitaová z ugandského Červeného kríža.

Viac ako 6000 ľudí museli úrady evakuovať v okrese Bududa ležiacom na úpätí hory Elgon, kde za posledné roky zahynuli v dôsledku zosuvov pôdy stovky ľudí, ktorí vzdorujú úsiliu vlády presťahovať ich do nížin. Odmietajú totiž opustiť územie, ktoré obývajú po stáročia.

"Nebezpečenstvo ďalších povodní a zosuvov pôdy je reálne," uviedol Musa Ecweru, minister zodpovedný za boj s následkami prírodných katastrof.