Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd uväznil režiséra, ktorý natáčal film o kandidátovi na prezidenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po niekoľkých dňoch ho z väzby prepustili a nariadili mu, aby sa nasledujúcu stredu hlásil na polícii. Keď tak urobil, policajti ho zatkli a vrátili do väzby.

Kampala 4. marca (TASR) - Súd v Ugande uväznil v stredu nezávislého režiséra za "rozvracanie" legitímnej vlády. Moses Bwayo pracoval na filme o opozičnom kandidátovi na prezidenta. Správu priniesla agentúra Reuters.

Bwaya úrady zatkli 24. februára, keď točil dokument o opozičnom kandidátovi na prezidenta, bývalej popovej hviezde Bobim Wineovi. Po niekoľkých dňoch ho z väzby prepustili a nariadili mu, aby sa nasledujúcu stredu hlásil na polícii. Keď tak urobil, policajti ho zatkli a vrátili do väzby.

Úrady ho následne obvinili z nelegálneho združovania sa v blízkosti policajných barikád v hlavnom meste Kampala a spevu piesní podporujúcich zvrhnutie ugandskej vlády.

Súčasný prezident Yoweri Museveni krajine vládne už viac ako tri desaťročia. Podľa kritikov je Bwayovo uväznenie ďalším z radu útokov na nezávislé médiá a snahou udržať sa pri moci.

Wine sa ukazuje ako silný vyzývateľ Museveniho. Autority voči jeho podporovateľom viackrát použili slzotvorný plyn aj násilie. V roku 2018 polícia zbila aj samotného Winea a iných opozičných poslancov za účasť na protivládnom proteste.