Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Žiaci v Ugande sa po najdlhšej pauze na svete opäť vrátili do škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ugandský minister školstva John Muyingo uviedol, že všetci žiaci základných a stredných škôl budú automaticky pokračovať v štúdiu v ďalšom ročníku.

Kampala 10. januára (TASR) - Úrady v Ugande nariadili v pondelok miliónom školákom opätovný návrat do škôl, ktoré boli takmer dva roky zatvorené z dôvodu koronavírusovej pandémie. Išlo o najdlhšiu pauzu na svete, informovala agentúra AFP.

V Ugande boli školy zatvorené od marca 2020, keď svet zachvátila pandémia vyvolaná ochorením COVID-19. Žiaci sa tak do školských lavíc vrátili po 83 týždňoch.

"Som taká šťastná, pretože mi chýbala škola, moji učitelia, priatelia i štúdium," zdôverila sa 10-ročná Nawilah Senkunguová zo základnej školy v štvrti Nakasero v meste Kampala.

Ugandský minister školstva John Muyingo uviedol, že všetci žiaci základných a stredných škôl budú automaticky pokračovať v štúdiu v ďalšom ročníku. Zároveň vyzval školy, aby dodržiavali príslušné hygienické nariadenia.

Zatvorenie škôl sa v tejto africkej krajine dotklo najmenej desať miliónov žiakov základných a stredných škôl, uvádza Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Organizácie na ochranu práv detí kritizovali túto extrémne dlhú pauzu a varovali, že zatvorenie škôl má ďalekosiahle dôsledky na vzdelávanie. Zraniteľných študentov navyše prerušenie štúdia vystavujte vyššiemu riziku, pokiaľ ide o sobáše detí alebo nútenú prácu.

Podľa najnovších vládnych údajov zverejnených 7. januára v Ugande od začiatku pandémie zaznamenali už 153.762 prípadov nákazy koronavírusom a 3339 úmrtí v spojitosti s covidom.