Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Úhyn rýb v Odre postihol len studenokrvné živočíchy

Znepokojení obyvatelia stoja na brehu nemecko-poľskej hraničnej rieky Odra a pozerajú sa na mŕtve ryby vo vode, archívne foto. Foto: TASR

Z Odry od konca júla vylovili v Poľsku a Nemecku desiatky ton uhynutých rýb.

Berlín 25. augusta (TASR) - Hromadný úhyn rýb v rieke Odra na hranici medzi Poľskom a Nemeckom ovplyvnil suchozemské živočíchy len v minimálnej miere.

"Dôkazy naznačujú, že boli zasiahnuté len studenokrvné druhy, ako sú ryby, slimáky a lastúrniky," uviedol riaditeľ Národného parku Dolná Odra Dirk Treichel, ktorého vo štvrtok citovala agentúra DPA. Zasiahnuté mohli byť aj obojživelníky či plazy, vtáky a cicavce však boli ušetrené.

Christian Wolter z Leibnizovho inštitútu pre sladkovodnú ekológiu a vnútrozemský rybolov (IGB) v Berlíne vyhlásil, že vo svete sa už v minulosti vyskytli prípady, keď úhyn rýb spôsobili toxíny z rias, ktoré sa našli aj v Odre. Pri podobných katastrofách tiež nebolo zaznamenané, že by boli zasiahnuté teplokrvné živočíchy, poznamenal Wolter.

Úrady v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko zrušili zákaz kúpania, ktorý pôvodne vydali pre Štetínsky záliv, kde sa Odra vlieva do Baltského mora. V tamojšej vode sa totiž nenašli žiadne podozrivé látky.

Z Odry od konca júla vylovili v Poľsku a Nemecku desiatky ton uhynutých rýb. Treichel dodal, že okrem rýb uhynulo aj množstvo vodných slimákov a lastúrnikov.

Odborníci z oboch krajín našli v rieke toxické riasy a zistili tiež zmeny v chemickom zložení vody. Príčinu ich výskytu však dosiaľ neobjasnili a neuviedli ani dôvod masívneho úhynu živočíchov.