Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zvažuje obnovenie reštrikcií po prudkom náraste infikovaných

Na archívnej snímke policajt s rúškom kontroluje cestujúcich v trolejbuse v ukrajinskom Kyjeve. Foto: TASR/AP

V piatok Ukrajina zaznamenala najväčší denný nárast počtu infikovaných - ide o 921 prípadov v priebehu jedného dňa, čím sa celkový počet infikovaných na Ukrajine teraz blíži k číslu 35.000.

Kyjev 19. júna (TASR) - Ukrajina zvažuje opätovné zavedenie obmedzení voľného pohybu v niekoľkých regiónoch, kde po nedávnom uvoľnení reštrikcií došlo k prudkému nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Minister zdravotníctva Maksym Stepanov podľa agentúry AFP v piatok neuviedol, ktorých regiónov sa tieto opatrenia budú týkať a ani ich nekonkretizoval.

Dodal však tiež, že v celej krajine stúpa aj počet nakazených, ktorí musia byť hospitalizovaní.

V piatok Ukrajina zaznamenala najväčší denný nárast počtu infikovaných - ide o 921 prípadov v priebehu jedného dňa, čím sa celkový počet infikovaných na Ukrajine teraz blíži k číslu 35.000.

Ukrajinské orgány podľa AFP spresnili, že nárast počtu infikovaných evidujú v 15 z 24 regiónov. Najviac zasiahnuté sú regióny na západe Ukrajiny - Ľvov a Rivne - a hlavné mesto Kyjev.

Ukrajinské úrady opakovane poukazujú na to, že mnohí ľudia ignorujú bezpečnostné pravidlá, odkedy sa v máji zmiernili obmedzenia pohybu a boli opäť otvorené napr. parky, vonkajšie terasy kaviarní a reštaurácií či kozmetické salóny.

Niektorí kritici však tvrdia, že nárast počtu infikovaných súvisí s neschopnosťou úradov identifikovať nové prípady a zabrániť šíreniu infekcie.

Opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí a zmrazenie ekonomiky sa na Ukrajine začali uvoľňovať koncom mája a začiatkom júna, keď začala premávať verejná doprava vrátane metra a diaľkových a miestnych vlakov. Začiatkom júna Ukrajina spustila aj lety na vnútroštátnych linkách a tento týždeň obnovila aj medzinárodné letecké spojenie.

Podobne ako Ukrajina prudký nárast počtu infikovaných po uvoľnení reštrikcií zaznamenalo aj niekoľko ďalších postsovietskych republík, krajín, vrátane Arménska a Azerbajdžanu, kde sa od nedele vrátia k prísnemu tzv. lockdownu, aby znovu získali kontrolu nad šírením koronavírusu.