Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: 24 ľudí zomrelo pri útoku na konvoj v Charkovskej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské zdroje dodali, že niekoľkým ľuďom sa z konvoja podarilo utiecť a teraz poskytujú výpovede vyšetrovateľom.

Kyjev 1. októbra (TASR) — Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.

Krajská prokuratúra súčasne informovala, že k útoku došlo 25. septembra pri obci Kurylivka v kupianskom okrese Charkovskej oblasti, ležiacej približne 70 kilometrov východne od Charkova. Kolónu rozstrieľaných a zhorených áut tam objavili v piatok 30. septembra.

Podľa Vasyla Maľuka, povereného vedením ukrajinskej tajnej služby SBU, sa civilisti zrejme chceli evakuovať a prejsť pritom cez "šedú zónu" medzi Rusmi okupovaným mesto Svatove v Luhanskej oblasti a v tom čase už oslobodeným mestom Kupiansk.

"Brutálny útok na civilistov vykonala sabotážna a prieskumná skupina útočníkov, ktorí z ručných zbraní takmer bezhlavo rozstrieľali šesť starých áut a jednu dodávku (typu) GAZeľ," dodal Maľuk.

Maľuk deklaroval, že páchatelia tohto činu "neuniknú trestu - nájdeme každého a prinútime ho zodpovedať sa za spáchané zverstvá."

Ukrajinské zdroje dodali, že niekoľkým ľuďom sa z konvoja podarilo utiecť a teraz poskytujú výpovede vyšetrovateľom.

O útoku informoval na svojom konte na sieti Telegram aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Podľa neho páchateľmi boli "Rusi, ktorí zaútočili na civilistov snažiacich sa ujsť pred ostreľovaním". "Je to ukrutnosť, pre ktorú niet ospravedlnenia," dodal Synehubov.

BBC vo svojej správe upozornila, že ukrajinskými úradmi zverejnené podrobnosti nateraz nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Počas siedmich mesiacov trvania vojny na Ukrajine boli ruské jednotky už viackrát obvinené z brutálneho zaobchádzania s civilistami v okupovaných oblastiach a z ich vraždenia, či mimosúdnych popráv.

Po februárovej invázii ruské jednotky obsadili sever a východ Ukrajiny, ale ukrajinské jednotky začiatkom septembra uskutočnili v Charkovskej oblasti veľmi úspešnú bleskovú protiofenzívu, ktorou ich vytlačili z tohto územia.