Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Moldavsko znovuotvorili železničnú trať v Odeskej oblasti

Ilustračné foto Foto: TASR

Obnovená trasa by mala predovšetkým zlepšiť spojenie medzi prístavnými mestami na Dunaji Reni a Izmajil.

Kyjev 22. augusta (TASR) - Ukrajina a Moldavsko v pondelok znovuotvorili dlhodobo nevyužívanú železničnú trať v juhoukrajinskej Odeskej oblasti, ktorá má zabezpečiť prepravu potrebného tovaru v čase pretrvávajúcej ruskej vojenskej ofenzívy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov uviedol, že "obnova tejto trasy bola životne dôležitá vzhľadom na neustále ruské útoky na most vedúci ponad ústie (rieky) Dnester".

Obnovená trasa by mala predovšetkým zlepšiť spojenie medzi prístavnými mestami na Dunaji Reni a Izmajil. Kyjev očakáva, že bude môcť vďaka nej zaistiť prepravu desiatich miliónov ton tovarov ročne.

DPA pripomína, že 22-kilometrový jednokoľajový úsek trate medzi moldavským mestom Basarabeasca a ukrajinskou obcou Berezyne sa prestal využívať v roku 1999.

Rusko po vpáde na Ukrajinu pred takmer pol rokom zablokovalo tamojšie prístavy na Čiernom mori, ktoré sú dôležité pre obchod. Kyjev však napriek tomu dokázal časť námorného obchodu vykonávať cez riečne prístavy v delte Dunaja.

Od uzavretia júlovej dohody s Moskvou o obnovení vývozu obilia, ktorú sprostredkovali Turecko a OSN, sú opäť v prevádzke aj tri čiernomorské prístavy - Odesa, Pivdennyj a Čornomorsk.

Zmienenú dohodu dosiahnutú v Istanbule 22. júla separátne podpísali Rusko a Ukrajina - s Tureckom a OSN. Súčasťou dohody je aj koordinačné centrum v Istanbule, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Blokáda ukrajinských prístavov ruskými silami viedla k celosvetovému zvýšeniu cien potravín a vyvolala obavy z ich nedostatku v Afrike i na Blízkom východe.