Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Poľsko: Plynovod Nord Stream 2 ohrozuje strednú Európu

Na archívnej snímke z 15. júla 2021 nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a americký prezident Joe Biden počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone. Spojené štáty a Nemecko dosiahli dohodu, ktorá umožní dokončenie plynovodu Nord Stream 2. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v stredu oznámili, že dosiahli s Nemeckom dohodu o plynovode Nord Stream 2.

Kyjev 22. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Poľska v stredu vyhlásili, že plynovod Nord Stream 2 vedie k novým "politickým, vojenským a energetickým hrozbám" pre Ukrajinu a strednú Európu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba a jeho poľský náprotivok Zbigniew Rau v spoločnom vyhlásení skritizovali rozhodnutie zastaviť boj proti tomuto spornému plynovodu, ktorého dokončenie sa blíži ku koncu.

"Takéto rozhodnutie vytvára ďalšie politické, vojenské a energetické hrozby pre Ukrajinu a celkovo pre strednú Európu," uviedli ministri vo vyhlásení.

Spojené štáty v stredu oznámili, že dosiahli s Nemeckom dohodu o plynovode Nord Stream 2, ktorá bude Rusku ukladať sankcie a usilovať sa o predĺženie časového horizontu pre tranzit plynu cez územie Ukrajiny.

Podľa Kremľa sú ruský prezident Vladimir Putin aj nemecká kancelárka Angela Merkelová s takmer dokončenou výstavbou plynovodu spokojní.

Nemecko tiež vyhlásilo, že využije všetky prostriedky na presvedčenie Ruska, aby o desať rokov predĺžilo platnosť dohody o tranzite plynu cez Ukrajinu, ktorá vyprší koncom roku 2024.

Berlín tiež sľúbil jednu miliardu dolárov pre Ukrajinu na prechod k tzv. zelenej energii a zníženie závislosti od Ruska, oznámili americkí činitelia.

Kuleba a Rau tvrdia, že ich krajiny budú so svojimi spojencami bojovať proti spusteniu prevádzky plynovodu, až pokiaľ nebude možné vyriešiť súčasnú krízu. Politici zároveň uviedli, že návrhy Západu sa nejavia ako dostatočné na minimalizovanie hrozieb vyplývajúcich z tohto plynovodu.

"Žiadame USA a Nemecko, aby adekvátnym spôsobom pristupovali k bezpečnostnej kríze v našom regióne, ktorej jediným beneficientom je Rusko," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí samostatne deklarovalo, že plynovod Nord Stream 2 je "politickým projektom, ktorý ohrozuje bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale aj celej Európskej únie".