Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších vojnových zajatcov

Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo trosiek horiaceho vojenského nákladného auta na ulici v Kyjeve na Ukrajine, v sobotu 26. februára 2022 . Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine si Kyjev a Moskva vymenili už vyše 1000 vojnových zajatcov.

Kyjev/Moskva 24. novembra (TASR) - Ukrajina a Rusko si po vyjednávaniach odovzdali po 50 zajatých vojakov. Výmenu vo štvrtok potvrdili predstavitelia oboch znepriatelených strán. TASR prevzala informácie z portálu britskej televízie Sky News.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina prepustila 50 ruských vojakov, ktorí boli v zajatí. Výmenu potvrdil aj vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram, kde napísal, že Ukrajina dostala naspäť 48 vojakov a dvoch dôstojníkov.

"Podarilo sa nám dostať naspäť 19 obrancov mesta Mariupol, ako aj 15 vojnových zajatcov z jadrovej elektrárne Černobyľ a sedem z Hadieho ostrova," spresnil Jermak.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine si Kyjev a Moskva vymenili už vyše 1000 vojnových zajatcov. Minulý mesiac bolo z ruského zajatia prepustených vyše 100 Ukrajiniek.

Spomedzi Ukrajincov bolo 12 civilistov a 37 osôb zajatých ruskými silami po májovom páde oceliarní Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol do rúk Rusov.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že niektoré zo žien boli väznené od roku 2019, keď ich zadržali promoskovské úrady vo východných ukrajinských oblastiach, napríklad v Doneckej.