Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Americký minister spravodlivosti pricestoval do Kyjeva

Na archívnej snímke americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Foto: TASR/AP

AFP pripomenula, že Kyjev tvrdí, že identifikoval už tisícky podozrivých z vojnových zločinov.

Kyjev 21. júna (TASR) - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok neohlásene pricestoval do Kyjeva. Na programe má rokovanie s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou. Témou rozhovoru bude okrem iného stíhanie osôb, ktoré sa na od začiatku ruskej invázie dopustili na Ukrajine vojnových zločinov. Informovala o tom agentúra AFP.

Garland bude v Kyjeve diskutovať o snahe pomôcť Ukrajine "identifikovať, zadržať a stíhať jednotlivcov zapojených do vojnových zločinov a iných zverstiev na Ukrajine", uviedol nemenovaný predstaviteľ ministerstva spravodlivosti USA.

AFP pripomenula, že Kyjev tvrdí, že identifikoval už tisícky podozrivých z vojnových zločinov. Mediálne najznámejšie sú obvinenia z bezohľadného zabíjania veľkého počtu civilistov v meste Buča neďaleko ukrajinskej metropoly. Americké ministerstvo zahraničných vecí ešte v máji oznámilo, že vytvorí novú pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať, dokumentovať a zverejňovať údajné vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.