Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Asi 3000 civilistov z Mariupola zadržiavajú vo väzniciach

Na archívnej snímke ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Foto: TASR/AP

Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová na sociálnych médiách tvrdila, že Kyjev vie o najmenej dvoch väzniciach zriadených vo východnej Doneckej oblasti.

Kyjev 12. mája (TASR) - Približne 3000 civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol zadržiavajú vo väzniciach ovládaných proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Denisovová na sociálnych médiách tvrdila, že Kyjev vie o najmenej dvoch väzniciach zriadených vo východnej Doneckej oblasti. Jedna sa nachádza v oblastnej metropole Doneck a ďalšia na jej predmestí Olenivka zhruba 20 kilometrov juhozápadne od jej centra.

Kyjev podľa ombudsmanky získal tvrdenia ľudí, ktorí boli "mučení, vypočúvaní, vyhrážali sa im popravou a nútili ich spolupracovať". Ďalší po takomto vypočúvaní zmizli, cituje ju AP.

Denisovová ďalej uviedla, že títo väzni boli držaní v "neľudských podmienkach" s obmedzeným prístupom na toalety a nedostatočným priestorom na spanie.

Niektorých zadržiavaných podľa nej prepustili po 36 dňoch po tom, čo museli podpísať bližšie nešpecifikované dokumenty.

Ukrajinské úrady vyzývajú Organizáciu Spojených národov (OSN) na intervenciu, uvádza AP. Viac než 100.000 civilistov naďalej zostáva v zničenom Mariupole, ktorý mal pred vojnou zhruba pol milióna obyvateľov.

Ukrajinské úrady tiež predtým opakovane uviedli, že "tisíce Ukrajincov" sú násilne odvádzané do Ruska. Vojaci z práporu Azov pokračujú v odolávaní v areáli oceliarní Azovstaľ, poslednej bašte ukrajinského odporu v tomto meste.