Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Blokáda znemožnila vývoz obilia krajinám ohrozené hladomorom

Na snímke obilie, ktoré prepravila loď MV Brave Commander z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj do prístavného mesta Džibuti v utorok 30. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako "falošnú zámienku" na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov.

Kyjev 30. októbra (TASR) - V dôsledku pozastavenia dohody o vývoze ukrajinského obilia zo strany Ruska je "nemožné", aby plne naložené tankery opustili ukrajinský prístav, uviedol v nedeľu ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nákladná loď naložená 40 tonami obilia mala dnes podľa plánu opustiť ukrajinský prístav. Tieto potraviny boli určené Etiópčanom, ktorí sú na pokraji hladomoru. V dôsledku blokády 'obilného koridoru' Ruskom je však vývoz nemožný," napísal Kubrakov na sociálnej sieti Twitter.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. O svojom rozhodnutí Rusko upovedomilo OSN.

OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu.

Moskva však s touto dohodou opakovane vyjadrovala nespokojnosť s argumentom, že samotné Rusko pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. Viackrát už preto hrozila, že sa z obilnej dohody stiahne.

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako "falošnú zámienku" na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov.