Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Boje v Bachmute a jeho okolí sa zmiernili, tvrdí Kyjev

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023. Foto: TASR/AP

Rusko v sobotu vyhlásilo úplné dobytie Bachmutu, o ktoré sa už dlhé mesiace vedú ťažké boje. Kyjev tieto tvrdenia odmietol.

Kyjev/Bachmut 23. mája (TASR) - Boje vo východoukrajinskom meste Bachmut a v jeho okolí sa podľa utorkových vyjadrení Ukrajiny zmiernili. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Naši vojaci ovládajú juhozápadný okraj mesta v štvrti Litak," napísala na platforme Telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Ruské jednotky podľa nej pokračujú v prečesávaní častí mesta, do ktorých sa dostali po ukrajinských vojakoch.

Boje pritom podľa nej naďalej pokračujú na predmestiach Bachmutu, kde ruskí vojaci sčasti prešli do obranných pozícií. Ukrajinci dosiahli severne a južne od Bachmutu "nepatrné" územné zisky, cituje DPA.

Ukrajina sa už takmer 15 mesiacov bráni voči ruskej vojenskej invázii. Rusko v sobotu vyhlásilo úplné dobytie Bachmutu, o ktoré sa už dlhé mesiace vedú ťažké boje. Kyjev tieto tvrdenia odmietol. Agentúra pripomína, že tvrdenia z vojnovej zóny nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Mesto, ktoré zostalo po bojoch zničené, malo pred vojnou zhruba 70.000 obyvateľov.