Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ex veľvyslanec v Nemecku je námestníkom rezortu diplomacie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meľnyk (47) sa poďakoval za prejavenú dôveru ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ako aj šéfovi rezortu diplomacie Kulebovi.

Kyjev 18. novembra (TASR) - Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk bol vymenovaný za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Vláda v Kyjeve o tom rozhodla v piatok, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na vládneho zástupcu v parlamente Tarasa Meľnyčuka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Meľnyk (47) sa poďakoval za prejavenú dôveru ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ako aj šéfovi rezortu diplomacie Kulebovi. Presná oblasť jeho pôsobnosti v novej funkcii zatiaľ špecifikovaná nebola.

"Je veľkou cťou a mimoriadnou zodpovednosťou, po 25 rokoch práce v diplomatických službách slúžiť mojej vlasti v tejto novej, skutočne dôležitej funkcii," uviedol Meľnyk, ktorý bol veľvyslancom v Berlíne takmer osem rokov. Do Kyjeva sa vrátil v polovici októbra. Jeho nástupcom na poste veľvyslanca sa stal Olexij Makejev.

Do funkcie veľvyslanca v Berlíne nastúpil Meľnyk v roku 2015, avšak verejne známym sa stal hlavne po vypuknutí vojenskej ofenzívy Kremľa na Ukrajine, keď ostro kritizoval nemeckú vládu a opakovane požadoval navýšenie dodávok zbraní vrátane dodania bojových tankov a protilietadlových diel. V prvých mesiacoch vojny bol jedným z najčastejších hostí v nemeckých diskusných reláciách.