Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Majdan vyzýva na obnovenie protiteroristickej operácie v Donbase

Neznámy dobrovoľník, ktorý bude odvelený na východ Ukrajiny so špeciálnym plukom Azov, má za opaskom detskú plyšovú hračku počas slávnostného ceremoniálu 23. júna 2014 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

SBU tvrdí, že zadržaný je ukrajinským občanom.

Kyjev 29. júna (TASR) - Životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených si za posledných 24 hodín vyžiadali ozbrojené potýčky na východe Ukrajiny, kde až do pondelka večera oficiálne platí prímerie, ktoré prezident Petro Porošenko v piatok predĺžil o ďalších 72 hodín.

Padlí a zranení vojaci sa stali terčom ostreľovania zo strany proruských separatistov v Slovjansku a v blízkosti dediny Nižna Olchova v Luhanskej oblasti.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že protivládne sily obsadili za posledných 24 hodín obsadili v Donecku a Luhansku tri administratívne budovy, z ktorých dve patria ministerstvu vnútra. Obnovenia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) v Doneckej a Luhanskej oblasti sa dnes pred budovou prezidentskej kancelárie v Kyjeve domáhalo niekoľko stoviek ľudí, ktorí reagovali na výzvu velenia domobraneckého pluku Donbas. Účastníci zhromaždenia žiadali, aby Porošenko vyhlásil vojnový stav, zabezpečil vládnym silám potrebnú výzbroj a žiadal od EÚ a USA uvaliť na Rusko tretiu vlnu sankcií.

V Luhansku sa dnes konal míting na podporu mieru, na ktorom predseda parlamentu tzv. Novoruska Oleg Carjov a líder Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov zopakovali, že podmienkou pre rokovania s kyjevskou vládou je stiahnutie vládnych ozbrojencov z územia samozvanej republiky. Okrem toho žiadajú aj vyplatenie kompenzácií rodinám všetkých padlých, amnestiu a rekonštrukciu všetkých bojmi zničených budov. Domáhali sa aj prepustenie všetkých zajatcov.

Agentúra UNIAN uviedla, že na kyjevskom Námestí nezávislosti sa dnes za účasti niekoľkých tisícov ľudí koná zhromaždenie, ktorého hlavnou témou je diskusia o asociačnej zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Prezident Porošenko dokumentu podpísal v piatok v Bruseli. Viacerí rečníci sa vyslovili za obnovenie ATO a vyhlásili, že v Donbase je vojna, preto treba prejsť k aktívnejším krokom. "Ak vy v sebe nenájdete silu na takéto kroky, urobíme to my sami," uviedol na adresu Porošenka a velenia ATO jeden z rečníkov.

Ďalší vystupujúci varoval obyvateľstvo Ukrajiny pred negatívnymi dôsledkami, ak sa krajina "vzdá Donbasu", lebo "nasledovať môže Dnepropetrovsk, Kyjev" "Nesmieme sa vzdať ani piade zeme," apeloval.

Tajná služba zadržala separatistu zvaného Čech

Ukrajinská tajná služba SBU zadržala jedného z poľných veliteľov proruských separatistov, prezývaného Čech.
Ivo Stejskal reční na mítingu na Ukrajine
Foto: youtube

V minulých dňoch vyvolala rozruch správa o Ivovi Stejskalovi z Brna, ktorý sa vydal separatistom na pomoc. SBU však tvrdí, že zadržaný je ukrajinským občanom. Tieto informácie priniesol ukrajinský web Korrespondent.net, na ktorý sa v dnešnej správe odvolal český portál iDNES.cz.

"Tajná služba SBU zadržala v Chersonskej oblasti vodcu nelegálnej ozbrojenej skupiny, prezývaného Čech," napísal Korrespondent.net bez ďalších podrobností o totožnosti zadržaného. Stejskal to však zrejme nie je, pretože SBU na svojom webe píše, že išlo o občana Ukrajiny.

Muž sa podľa ukrajinského portálu pokúšal uniknúť na Krym vlakom z východného mesta Doneck do prístavu Sevastopol. Spolu s ostatnými ozbrojencami bojoval na území Donbasu proti vládnym vojakom.

"Prijímal rozkazy priamo od Igora Bezlera. Viedol skupinu 25 ozbrojencov, ktorá zaisťovala dopravu vojenského vybavenia - protileteckých kanónov a tankov - a sabotérov z ruského územia do Slovjanska a Horlivky," uviedla SBU. Bezler je generálporučík ruskej tajnej služby GRU vo výslužbe a jedným z vodcov separatistov.

Práve v meste Horlivka separatisti nedávno zostrelili ukrajinské bojové lietadlo Su-24.

Zadržaného obviňujú z terorizmu a bude prebiehať vyšetrovanie, či sa zapojil do zostreľovania ukrajinských lietadiel, uviedol portál iDNES.cz.



Stejskal sa v minulých dňoch stal hviezdou ruských médií. Na najsledovanejšom Prvom kanáli vysoký muž v maskáčoch tvrdil, že 14 dní cestoval cez Ukrajinu do Donecka, aby "mohol bojovať a chrániť Donbas", teda rozsiahlu ťažobnú a priemyselnú oblasť na východe Ukrajiny. Stejskal tiež vyhlasoval, že ukrajinská vláda vykonáva proti obyvateľom Donbasu genocídu.

Médiá priniesla aj názory údajných Stejskalových blízkych: podľa niektorých je tento učiteľ občianskej výchovy a telocviku slušný človek, podľa iných je "troska a bludná duša".

Trestný zákonník uvádza, že "občan Českej republiky, ktorý v rozpore s iným právnym predpisom koná službu vo vojsku alebo ozbrojených silách iného štátu, bude potrestaný až päťročným väzením". Zrejme by však rozhodoval súd, či Stejskal tento paragraf naplnil, pretože Česká republika neuznáva samozvaný Zväz ľudových republík, ktorý separatisti vyhlásili na východe Ukrajiny.

Tymčuk: Ak sa nevyriešia problémy armády, ATO na Ukrajine môže trvať roky

Protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl na východe Ukrajiny môže trvať celé roky, ak sa v najbližších dňoch nevyriešia problémy armády. Varoval pred tým dnes šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk.

ATO sa začala pred tromi mesiacmi - 7. apríla, spresnil Tymčuk podľa agentúr UNIAN a RIA Novosti. Dodal, že ide o "smutný dátum", lebo operáciu bolo možné vykonať rýchlejšie a efektívnejšie a s menšími stratami.

Upozornil, že najväčšie problémy sú stále rovnaké: otvorené hranice, zlé zabezpečenie armády, slabá koordinácia činnosti tzv. silových štruktúr so všetkými druhmi ozbrojených síl.

"Obrovské problémy sú aj v plánovaní a organizácii," zdôraznil Tymčuk s tým, že "kamkoľvek sa človek pozrie, všade sú samé problémy". "Kým ich nevyriešime, pričom v najbližších dňoch, ATO sa bude vliecť mnoho rokov," varoval.

Podľa Tymčuka v teréne cítiť, že velitelia jednotiek zúčastňujúcich sa na ATO nemajú skúsenosti z reálnych bojových akcií, ktoré sa v medzinárodných mierových misiách nedajú získať. Jediné východisko z tejto situácie Tymčuk vidí v systéme testovania a rotácie - treba do velenia "dať človeka na týždeň-dva a keď sa neosvedčí, vymeniť ho za iného".

Od začiatku ATO v bojoch s proruskými ozbrojencami prišlo o život 145 vládnych vojakov a 312 ich utrpelo zranenia, informovala dnes v Kyjeve ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany.

Až do pondelka večera na východe Ukrajiny platí prímerie, ktoré prezident Petro Porošenko v piatok predĺžil o ďalších 72 hodín. Pokračovať v ATO dnes na kyjevskom Námestí nezávislosti - tzv. Majdane - žiadali tisíce ľudí, ktorí od vlády žiadali rozhodnejší zásah voči proruským separatistom.

Proruskí ozbrojenci obsadili továreň na umelé hnojivá, chcú vyrábať granáty

Proruskí ozbrojenci sa dnes v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zmocnili továrne na umelé hnojivá, kde sa nachádzajú chemikálie vhodné na výrobu ručných granátov. V Kyjeve o tom dnes informoval hovorca ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Obsadenie továrne potvrdil aj predstaviteľ proruských ozbrojencov. "Je to strategický podnik. Kedysi tam v rámci výrobného programu vyrábali granáty a obnoviť ho nebude ťažké. Preto sme sa ho zmocnili," vysvetlil.

Ručné granáty by sa mali začať vyrábať už čoskoro. "Junta vyrába tanky v Charkove. Tak prečo by sme my nemohli vyrábať granáty, aby sme im mohli odolávať," uviedol podľa RIA Novosti nemenovaný predstaviteľ proruských síl.