Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina chce ešte pred príchodom zimy evakuovať Doneckú oblasť

Obyvateľ odchádza so škatuľou s humanitárnou pomocou v distribučnom centre v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine 9. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu zhruba 220.000 z približne 350.000 obyvateľov vrátane 52.000 detí, spresnila Vereščuková na tlačovej konferencii.

Kyjev 11. augusta (TASR) – Ukrajinské úrady sa chystajú pred zimou evakuovať dve tretiny obyvateľov z oblastí, ktoré Kyjev ovláda v bojmi zmietanej Doneckej oblasti - sčasti pre obavy, že v dôsledku vojnou poškodenej infraštruktúry nebude možné zabezpečiť vykurovanie. Povedala do vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu zhruba 220.000 z približne 350.000 obyvateľov vrátane 52.000 detí, spresnila Vereščuková na tlačovej konferencii.

Koncom júla bola ohlásená povinná evakuácia obyvateľov Doneckej oblasti, ktorá je dejiskom ťažkých bojov. Hoci úrady označujú evakuáciu za "povinnú", obyvatelia sa jej môžu vyhnúť vyplnením formulára, v ktorom deklarujú svoj úmysel zostať.

Od 1. augusta bolo podľa Vereščukovej evakuovaných 3904 osôb. Tisícky ďalších by mali opustiť územie pred príchodom zimy, pretože v bojoch bola zničená energetická i vykurovacia infraštruktúra.

Ukrajinská vicepremiérka dodala, že sa evakuácia môže rozšíriť aj na ostatné vojnou zasiahnuté oblasti, ako sú Chersonská, Charkovská a Záporožská.

Donecká oblasť je súčasťou východoukrajinského regiónu Donbas, ktorý chce Rusko úplne ovládnuť, pripomína Reuters.