Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cherson a Záporožská oblasť chystajú referendum o pripojení k Rusku

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 starší miestni obyvatelia sa rozprávajú s ruskými vojakmi v meste Cherson počas ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

V Chersone predstavitelia okupačnej ruskej administratívy už niekoľkokrát vyhlásili, že očakávajú anektovanie tohto ukrajinského regiónu Ruskom.

Londýn 8. júna (TASR) - Predstavitelia Ruskom dosadenej administratívy mesta Cherson a Záporožskej oblasti na Ukrajine oznámili prípravy na uskutočnenie referenda o pripojení k Rusku, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dodala, že tieto plány boli zverejnené po utorkovej návšteve prvého námestníka riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergeja Kirijenka.

Samotný Kirijenko počas návštevy v Chersone údajne uviedol, že pričlenenie minimálne Chersonskej oblasti sa uskutoční tak, ako to bolo v prípade Krymu. RFE/RL však upozornila, že oficiálne zdroje tento Kirijenkov výrok necitujú.

Po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu Rusko kontroluje väčšinu Chersonskej oblasti spolu s jej regionálnym centrom - mestom Cherson - , ako aj veľkú časť Záporožskej oblasti. Jej metropola - mesto Záporožie - však zostáva v rukách Ukrajiny.

Kirijenko tieto oblasti navštívil v utorok 7. júna: najprv prišiel do Chersonu a potom do Melitopolu v Záporožskej oblasti.

V Chersone predstavitelia okupačnej ruskej administratívy už niekoľkokrát vyhlásili, že očakávajú anektovanie tohto ukrajinského regiónu Ruskom.

Poslanec Štátnej dumy a koordinátor tzv. "humanitárnej misie strany Jednotné Rusko pre sektor Juh" Igor Kasťukevič v utorok večer pri prerozprávaní rozhovoru s Kirijenkom počas návštevy mesta pre médiá - podľa RFE/RL - povedal, že "začlenenie Chersonskej oblasti do Ruska bude plnohodnotné, analogicky so vstupom Krymu".

Muž kráča vedľa ťažko poškodených budov a zničených áut po ruských útokoch na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Ruské štátne agentúry jeho slová neuviedli ako priamu citáciu, čo môže znamenať, že to neboli slová Kirijenka, ale Kasťukeviča, upozornil podľa RFE/RL spravodajský web The Bell.

RFE/RL na svojom webe informuje, že Galina Danilčenková, ktorú Rusko vymenovalo do čela mesta Melitopol, po stretnutí s Kirijenkom povedala, že Rusko zostane v regióne "navždy". "Teraz sa pripravujeme na referendum," informovala.

Predstaviteľ ruskej administratívy v Záporožskej oblasti Vladimir Rogov zasa uviedol, že v regióne bolo prijaté "konsolidované rozhodnutie" o usporiadaní referenda o pripojení k Rusku, napísala podľa RFE/RL ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Kirijenko počas návštevy v Chersone avizoval, že vydávanie ruských pasov všetkým záujemcom z radov obyvateľov Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa začne v blízkej budúcnosti.

Okrem toho v Chersonskej oblasti podľa Kirijenka vzniknú administratívne centrá, kde obyvatelia regiónu budú môcť bez problémov požiadať o ruské občianstvo.

RFE/RL pripomenula, že v roku 2014 po referende na Kryme a v Simferopole bol Krym pripojený k Rusku. Predtým tento región vyhlásil nezávislosť od Ukrajiny, ale Kyjev toto rozhodnutie neuznal.

V referende o pripojení Krymu k Rusku sa hlasovalo v situácii, keď bola krymská autonómna republika pod plnou ruskou kontrolou. Plebiscit prebehol v rozpore s ukrajinským i medzinárodným právom a takmer všetky krajiny sveta neuznávajú jeho výsledky.

Moskva na začiatku vojny s Ukrajinou uviedla, že cieľom jej tzv. špeciálnej vojenskej operácie nie je anexia území. Kyjev opakovane vyhlásil, že po vojne nie je pripravený na žiadne územné ústupky, uzavrela stanica RFE/RL.