Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina čoskoro začne s dobrovoľnou evakuáciou ľudí z Chersonu

Na snímke ľudia sa zhromažďujú okolo internetového pripojenia v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper (Dnipro).

Kyjev 20. novembra (TASR) - Ukrajina čoskoro začne evakuovať ľudí, ktorí chcú odísť z nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny a z okolitých oblastí. V sobotu to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Vereščuková povedala, že evakuáciu žiadajú niektorí obyvatelia Chersonu a ľudia žijúci v okolí mesta Mykolajiv. Podľa jej slov už ukrajinská vláda prijala konkrétne opatrenia a evakuácia by mala začať v najbližších dňoch. Dodala, že odísť chcú najmä starší ľudia.

"Ide len o dobrovoľnú evakuáciu. V súčasnosti nehovoríme o nútenej evakuácii. Ale aj v prípade dobrovoľnej evakuácie nesie zodpovednosť za prepravu štát. Ľudí treba odviesť na miesto, kde strávia zimu," uviedla ukrajinská vicepremiérka.

Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper (Dnipro). V pondelok oslobodené mesto navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V Chersone "nie je elektrina, nefungujú komunikácie, internet, televízia", keďže okupanti zámerne zničili "všetku kritickú infraštruktúru", povedal Zelenskyj.