Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Situácia na Ukrajine je stále napätá

Na snímke pohľad na centrum nepokojon va Námestií nezávislosti v Kyjeve 20. februára 2014. Foto: TASR/AP Photo

Krehké prímerie na Majdane narušila skupina radikálnych demonštrantov.

Kyjev/Brusel 21. februára (TASR) - Situácia na Námestí nezávislosti je dnes dopoludnia pokojná, avšak domobrana veľmi pozorne monitoruje vývoj a v prípade, že sa k hraniciam Majdanu priblížia vládni provokatéri, je pripravená reagovať, informovala agentúra Interfax.

Na námestí je niekoľko desiatok tisíc ľudí a ďalší stále prichádzajú. Rečníci ich z tribúny naďalej vyzývajú, aby nevychádzali za "hranice" Majdanu - na Institutskú a Hruševského ulicu, aby sa nestali obeťou ostreľovačov alebo streľby z vládnej štvrte. Na predné línie obrany Majdanu na Institutskej ulici domobrana púšťa len ľudí v nepriestrelných vestách.

Najnovšia vlna protivládnych násilností v Kyjeve si od utorka vyžiadala 77 obetí na životoch, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva.

Po EÚ a USA dnes sankcie voči Ukrajine uvalila aj Kanada, kde žije početná komunita Ukrajincov. Podľa agentúry Interfax kanadské úrady zaviedli vízové obmedzenia, ktoré sa týkajú ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a ďalších predstaviteľov súčasnej vlády.

Krehké prímerie na Majdane narušila skupina radikálnych demonštrantov

Radikálni opoziční demonštranti dnes dopoludnia v centre Kyjeva spustili paľbu na pozície vojsk ministerstva vnútra, čím narušili krehké prímerie. Oznámila to dnes tlačová služba vojsk ukrajinského ministerstva vnútra.

K incidentu došlo asi o 10.15 h miestneho času, keď sa skupina radikálov pokúsila preraziť si cestu k budove parlamentu. Velenie vojsk ministerstva vnútra vyzvalo na okamžité zastavenie paľby. Počet obetí a zranených pri incidente, ktorý sa odohral na Institutskej ulici, zatiaľ nie je známy.

Na poludnie podpíšu dohodu o urovnaní krízy na Ukrajine

Výsledkom celonočných rokovaní v Kyjeve je dohoda, že dnes na poludnie bude podpísaný dohovor o urovnaní krízy. Informovala o tom agentúra UNIAN i ďalšie ukrajinské zdroje.

Rokovania v Kyjeve boli dnes ráno po ôsmich hodinách prerušené a obnovia sa okolo poludnia, spresnil UNIAN. Počas noci sa k trojici ministrov a zástupcom vlády pridali aj predstavitelia opozície a niekoľkí poslanci parlamentu. Okrem spoločného zasadnutia ministri EÚ rokovali separátne s Janukovyčom i vodcami opozície.

Podľa agentúry Ukrinform bol na časti schôdzok prítomný aj ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov a ruský splnomocnenec pre ľudské práva Vladimir Lukin, ktorého do Kyjeva vyslal prezident Vladimir Putin.

Polícia blokuje vchod do ulice pred sídlom vlády v Kyjeve, 20. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Mimoriadne zasadne parlament autonómnej Krymskej republiky

Parlament autonómnej Krymskej republiky sa dnes zíde na mimoriadnom zasadaní, informovala na svojej webovej stránke britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

Predseda krymského parlamentu predtým naznačil, že štatút Krymu by sa mohol zmeniť v prípade, keď sa situácia na Ukrajine zhorší, píše BBC.

Protivládni demonštranti v severoukrajinskom meste Žytomyr medzitým zhodili sochu Lenina.

Niekoľko poslancov vládnej Strany regiónov podľa mediálnych informácií opustilo Kyjev. Ukrajinské médiá citovali aktivistku Taťjanu Pečončykovú, podľa ktorej sa doposiaľ podarilo identifikovať telá 58 obetí nepokojov vrátane desiatich policajtov a jedného novinára. Nebolo však bezprostredne jasné, kedy k úmrtiam týchto obetí došlo.

Hotel Ukrajina v Kyjeve, ktorý je základňou pre zahraničných novinárov, sa zmenil na provizórnu nemocnicu na ošetrovanie zranených demonštrantov, uvádza britská spravodajská stanica. Podľa medičky Olgy Bogomolecovej bolo množstvo obetí zasiahnutých do srdca, krku či pľúc a lekári "nemali žiadnu šancu zachrániť im život".

Demonštranti na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve medzitým diskutovali o tom, či povolia autobusu so zajatými policajtami opustiť Majdan. Množstvo aktivistov bolo rozhnevaných a požadovalo, aby boli rukojemníci vymenení za zadržaných demonštrantov, informuje BBC.


Rezignoval námestník náčelníka generálneho štábu armády

Námestník náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády generálporučík Jury Dumansky podal dnes demisiu na protest proti zapojeniu sa armády do konflikru v krajine. S odvolaním sa na ukrajinskú stanicu Channel 5 o tom informoval spravodajský server BBC a ukrajinská agentúra UNIAN.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odvolal z funkcie náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády generálplukovníka Volodymyra Zamanu v stredu. K výmene došlo po stretoch medzi demonštrantmi a políciou v Kyjeve, ktoré si vyžiadali najmenej 75 obetí. Na jeho miesto vymenoval admirála Jurija Iľjina, ktorý doteraz velil námorníctvu.

Generál Zamana začiatkom februára podľa BBC povedal, že "nikto nemá právo použiť ozbrojené sily na obmedzenie práv občanov". Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda by sa mohla zúčastniť na celoštátnej protiteroristickej operácii, ktorú organizuje Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).


Majdan prepustil zadržiavaných policajtov

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes potvrdilo, že opoziční demonštranti v noci nadnes prepustili na slobodu niekoľko desiatok policajtov, ktorých zajali vo štvrtok počas útoku radikálnych aktivistov na Námestí nezávislosti.

Z námestia skupinu asi 70 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra vyviedla do bezpečia domobrana Majdanu, ktorá ich tak ochránila pred útokmi radikálov - tí boli nútení obmedziť sa len na slovné útoky, informovala agentúra Interfax. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka by vojaci mali dnes opustiť Kyjev a vrátiť sa do svojich posádok v regiónoch.

Vo štvrtok dopoludnia sa v ukrajinských médiách objavili správy, že opozičným aktivistom sa dobrovoľne vzdalo asi 60 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra. Neskôr ich rezort oznámil, že sa nevzdali, ale "boli zajatí extrémistami".

Rozhodnutie o oslobodení zadržiavaných policajtov bolo Majdanom kolektívne prijaté v noci nadnes po tom, ako parlament prijal uznesenie o zákaze použitia zbraní proti demonštrantom, stiahnutí vojakov a polície a ukončení protiteroristickej operácie.