Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Do Charkova dorazili stovky ľudí z neďalekej oslobodenej dediny

Charkov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Takmer polovica obyvateľov dediny utiekla na autobusoch, poškodených autách či pešo po tom, čo odtiaľ ukrajinské sily v prudkých bojoch úplne vytlačili ruských vojakov, uviedol gubernátor.

Kyjev 29. apríla (TASR) - Stovky ľudí prišli v piatok do ukrajinského mesta Charkov z neďalekej dediny Ruská Lozova, ktorú po vyše mesiaci ruskej okupácie oslobodili ukrajinské sily. TASR informáciu prevzala od agentúry AP.

"Schovávali sme sa v pivnici, bola to hrôza. Pivnica sa triasla od výbuchov, kričali sme, plakali a modlili sme sa k Bohu," opísala pre AP situáciu v dedine počas ruskej okupácie civilistka Ľudmyla Bocharniková. Ďalší civilisti uviedli, že sa ukrývali bez jedla a elektriny a len s malým množstvom pitnej vody.

Takmer polovica obyvateľov dediny utiekla na autobusoch, poškodených autách či pešo po tom, čo odtiaľ ukrajinské sily v prudkých bojoch úplne vytlačili ruských vojakov, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Ukrajinský pluk Azov zverejnil video, ktoré zachytáva, ako jeho bojovníci vztyčujú ukrajinskú vlajku nad miestnou vládnou budovou, i keď na okrajoch obce stále prebiehajú boje.

Gubernátor Charkovskej oblasti predtým oznámil, že "naše jednotky vyhnali ruských vojakov z obcí Bezruky, Slatyne a Pruďanka", pričom dodal, že ukrajinské sily "zaistili svoje pozície". Dediny ležia severne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov a blízko územia Ruska.