Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Dodávky energie boli obnovené v Ľvove aj ďalších oblastiach

Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 provizórna prevádzková oblasť pre urgentné dodávky v úkryte regionálneho perinatologického centra Ľvov na západnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Samospráva Ternopiľskej oblasti taktiež informovala, že tamojší energetický systém "sa stabilizuje" a spotrebitelia sú "postupne pripájaní k sieti".

Kyjev 24. novembra (TASR) - V meste Ľvov a viacerých ďalších ukrajinských oblastiach sa už podarilo obnoviť dodávky elektriny a vody. V noci na štvrtok o tom informovala spravodajská stanica CNN. Výpadky dodávok spôsobili stredajšie ruské útoky cielené na energetickú infraštruktúru v celej Ukrajine.

Spravodajkyňa CNN v Kyjeve citujúc predstaviteľov miestnych úradov krátko pred polnocou informovala, že dodávky energie sa na takmer 90 percent podarilo obnoviť v Ľvove.

Starosta tohto mesta Andrij Sadovyj na platforme Telegram upozornil, že Ľvov bude naďalej pokračovať s plánovanými výpadkami prúdu, aké sa počas ruskej invázie už stali pravidelnými. Treba tak podľa jeho slov počítať s tým, že "niektoré domy môžu byť bez elektriny". Sadovyj však dodal, že v Ľvove už boli obnovené aj dodávky vody, kúrenie a fungujú tiež všetky mestské služby.

Obdobná situácia je aj v Odeskej oblasti, kde sa taktiež podarilo obnoviť dodávky energie, vody aj kúrenie, ako uviedol zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. "Dodávky energie - táto oblasť je zásobovaná, spotrebitelia sú pripojení," uviedol.

Dodávky energie boli obnovené aj v Záporožskej oblasti.

Samospráva Ternopiľskej oblasti taktiež informovala, že tamojší energetický systém "sa stabilizuje" a spotrebitelia sú "postupne pripájaní k sieti". Elektrinu má približne tretina tejto oblasti, pričom prednostne sú pripájané zariadenia patriace do tzv. kritickej infraštruktúry.