Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dosiaľ zostrelila vyše 300 dronov iránskej výroby

Na archívnej snímke drony sú pripravené na štart počas vojenského cvičenia s dronmi v Iráne. Foto: TASR/AP

Irán poprel obvinenia Ukrajiny a Západu, že dodáva tieto drony Rusku.

Kyjev 28. októbra (TASR) - Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136, oznámil v piatok na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Citoval ho portál britského denníka The Guardian.

Kamikadze drony sa stali kľúčovou zbraňou Ruska v jeho vojne proti Ukrajine a minulý mesiac ich ruské sily často využívali na útoky na životne dôležitú energetickú infraštruktúru.

Irán poprel obvinenia Ukrajiny a Západu, že dodáva tieto drony Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stojac v tme vedľa vraku zostreleného dronu, sa vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom príhovore k obyvateľom zaprisahal, že rozsiahle ruské útoky na elektrárne nezlomia ukrajinského ducha.

Zelenskyj si tentoraz vybral pre svoj príhovor vonkajšie prostredie. Urobil tak po tom, čo Rusko už dva týždne zameriava útoky raketami a bezpilotnými lietadlami (dronmi) proti ukrajinskej sieti vyrábajúcej elektrickú energiu, čo spôsobuje Ukrajine obrovské škody a výpadky elektriny.

"Ostreľovanie nás nezlomí – počuť nepriateľovu hymnu na našej pôde je strašnejšie než nepriateľove rakety na našej oblohe. Tmy sa nebojíme," povedal Zelenskyj.

Dodal, že Kyjev zostrelil za posledné dva dni 23 dronov, píše tlačová agentúra Reuters.