Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostala od Francúzska salvové raketomety LRU

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ukrajinskí vojaci týmito presnými zbraňami dokážu zasahovať ruské veliteľské stanovištia a sklady munície ležiace ďalej od frontovej línie na územiach okupovaných Ruskom.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Ukrajina v utorok oznámila, že dostala od Francúzska salvové raketomety, ktoré majú dostrel zhruba 70 kilometrov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, podľa ktorej sa tým rozšíril arzenál ukrajinských delostreleckých zbraní s dlhým dostrelom.

"Na Ukrajinu dorazil (systém) LRU z Francúzska! Ukrajinská armáda je teraz ešte silnejšia," napísal na Twitteri ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

LRU je už štvrtým variantom sofistikovaných raketových systémov, známych pod anglickou skratkou MLRS, ktoré západné krajiny dodali Ukrajine na obranu proti ruskej vojenskej agresii. Ukrajinská armáda už disponuje salvovými raketometmi HIMARS, M270 a MARS II, ktorých nasadenie podľa AFP prispelo k zmene dynamiky bojov na Ukrajine.

Ukrajinskí vojaci týmito presnými zbraňami dokážu zasahovať ruské veliteľské stanovištia a sklady munície ležiace ďalej od frontovej línie na územiach okupovaných Ruskom.

Kyjev opakovane žiada západné krajiny o dodávky väčšieho množstva zbraní s dlhým dostrelom a tiež systémov protivzdušnej obrany, aby Ukrajinci mohli ďalej postupovať na bojovom poli a súčasne sa lepšie dokázali brániť ruským útokom.

Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pred dvoma týždňami oznámil, že Paríž dodá Ukrajine dva systémy LRU a tiež dve batérie protilietadlových raketových kompletov Crotale.

Francúzsko okrem toho skúma aj ukrajinskú žiadosť o dodávky radarov, ktoré by posilnili vzdušnú obranu Ukrajiny. Paríž taktiež plánuje v rámci výcvikovej misie EÚ poskytnúť výcvik dvom tisíckam ukrajinských vojakov. Celkovo má byť v krajinách EÚ vycvičených 15.000 príslušníkov ukrajinskej armády.