Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostala z ruského zajatia 108 žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ najväčšia výmena zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom od začiatku vojny sa odohrala 22. septembra.

Kyjev/Londýn 17. októbra (TASR) - Samozvaná proruská Donecká ľudová republika (DĽR) v pondelok v rámci výmeny vojnových zajatcov odovzdá Ukrajine "najmä ženy". Podľa britskej stanice BBC to uviedol Denis Pušilin, ktorý je označovaný za najvyššieho predstaviteľa proruského vedenia DĽR.

Ukrajina výmenu potvrdila, informovala agentúra AFP. Riaditeľ kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak spresnil, že zo zajatia bolo vyslobodených 108 žien. "Išlo o prvú výmenu výlučne žien," dodal Jermak na sociálnej sieti.

Pušilin vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že kým jeho strana dá "Kyjevu hlavne ženy", Ukrajina odovzdá "80 civilných námorníkov", ako aj "30 vojakov z DĽR, Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) a ďalších regiónov Ruskej federácie".

Ako je známe, v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny sa v septembri konali referendá o ich pripojení k Rusku. Formálne - podpisom dohôd o pripojení týchto okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii - k tomu došlo 30. septembra.

Túto medzinárodne neuznanú anexiu následne odobril ruský ústavný súd a príslušné zmluvy a zákony schválili aj obe komory ruského parlamentu.

Zatiaľ najväčšia výmena zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom od začiatku vojny sa odohrala 22. septembra.

Kyjev vtedy vymenil proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka a 55 Rusov za 215 vojakov ukrajinských ozbrojených síl vrátane bojovníkov pluku Azov a ich veliteľov brániacich oceliarne Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol.

V rámci výmeny sprostredkovanej Saudskou Arábiou bolo prepustených aj desať cudzincov, ktorí bojovali na strane Ukrajiny a boli zajatí Rusmi. Medzi nimi boli dvaja Briti a Maročan odsúdení v DĽR na trest smrti.