Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tymošenková na Majdane vyzvala na pokračovanie protestov

Julia Tymošenková sa prihovára demonštrantom Foto: TASR/AP

Bývalú ukrajinskú premiérku dnes prepustili z nemocnice v Charkove, kde bola dlhodobo hospitalizovaná.

Kyjev 22. februára (TASR) - Ukrajinská opozičná líderka Julia Tymošenková sa dnes niekoľko hodín po svojom prepustení z väzenia prihovorila k demonštrantom na kyjevskom Námestí nezávislosti. Vyzvala ich, aby pokračovali v protestoch napriek tomu, že parlament odvolal z funkcie prezidenta Viktora Janukovyča, informovala agentúra Reuters.

V emocionálnom prejave adresovanom desaťtisícom zhromaždených demonštrantov Tymošenková z invalidného vozíka povedala: "Je vašou povinnosťou zostať na tomto námestí, nevzdávajte sa predčasne." Vyjadrila tiež presvedčenie, že "Janukovyča aj zberbu, ktorá ho obklopuje" treba doviesť na priamo na Majdan.

Hoci jej prejav nakrátko prerušil provokatér, neskôr pokračovala v príhovore k prítomnému davu. Reakcie ľudí sa líšili; bolo počuť prejavy súhlasu i odporu.

Julia Tymošenková sa prihovára demonštrantom z invalidného vozíka
Foto: TASR/AP
"Ste hrdinovia, ste to najlepšie, čo Ukrajina má," uviedla Tymošenková na adresu obetí zabitých počas násilných potýčok. Politička, ktorá v roku 2004 stála v čele oranžovej revolúcie, je dlhodobo hlavnou politickou súperkou prezidenta Janukovyča. Jeho vláda začína postupne upadať po tom, ako dnes demonštranti prevzali kontrolu nad hlavným mestom Kyjev a parlament schválil jeho odvolanie.

Bývalú ukrajinskú premiérku dnes prepustili z nemocnice v Charkove na východe krajiny, kde bola dlhodobo hospitalizovaná v rámci výkonu svojho sedemročného väzenského trestu. Oznámila to jej strana Baťkivščyna i očití svedkovia, ktorí ju videli pred nemocnicou nasadať do auta.

Prepustená opozičná líderka s tradičným vrkočom na hlave zakývala z auta svojim stúpencom zhromaždeným pred charkovskou nemocnicou, uviedol fotograf agentúry Reuters.

Krátko po svojom prepustení Tymošenková vyjadrila presvedčenie, že pádom Janukovyča sa v jej krajine skončilo obdobie diktatúry. Vyslovila tiež hlbokú ľútosť nad smrťou desiatok demonštrantov a zdôraznila, že ani jedna kvapka krvi nebola preliata zbytočne.

Na snímke bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková po prepustení z nemocnice v Charkove 22. februára 2014. Bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú prepustili dnes z nemocnice v Charkove na východe krajiny, kde bola dlhodobo hospitalizovaná v rámci výkonu svojho sedemročného väzenského trestu.
Foto: TASR/AP
Expremiérka po prepustení vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina čoskoro vstúpi do Európskej únie.
"Som si istá, že Ukrajina v blízkej budúcnosti vstúpi do EÚ, a to zmení všetko," vyhlásila bývalá šéfka ukrajinského kabinetu.

Novinárom pred odletom z Charkova do Kyjeva Tymošenková povedala, že bude kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 25. mája. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Tymošenkovej prepustenie umožnila dohoda medzi Janukovyčom a ukrajinskou opozíciou sprostredkovaná európskymi ministrami. Ukrajinský parlament dnes okrem toho prijal rezolúciu o urýchlení procesu političkinho prepustenia bez toho, aby bol na to potrebný súhlas prezidenta.

Spojené štáty dnes privítali prepustenie ukrajinskej expremiérky a opozičnej líderky . Prisľúbili tiež, že budú spolupracovať s Ruskom, EÚ a medzinárodnými organizáciami pri podpore jednotnej a demokratickej Ukrajiny.

Podľa Bieleho domu môže Tymošenkovej prepustenie i ďalšie udalosti dnešného dňa prispieť k zmierneniu napätia na Ukrajine.



Tymošenková (53), politická súperka proruského prezidenta Viktora Janukovyča, pôsobila vo funkcii premiérky od januára do septembra 2005 a následne v rokoch 2007-2010. Do väzby ju vzali 5. augusta 2011 na základe obvinení zo zneužitia právomocí a 11. októbra ju odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí. Dôvodom bolo podpísanie nevýhodnej zmluvy s Ruskom o dodávkach ruského zemného plynu.