Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási ďalšie ruské útoky na mestá

Muž hľadá doklady svojho zraneného kamaráta v ruinách zničeného obytného domu po ruskom ostreľovaní v ukrajinskom meste Čuhujiv v Charkovskej oblasti 16. júla 2022. Foto: TASR/AP

V noci na sobotu ruská strela zasiahla mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde zabila troch ľudí vrátane 70-ročnej ženy, oznámil v sobotu oblastný gubernátor Oleh Synehubov.

Kyjev 16. júla (TASR) – Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol na juhu Ukrajiny, oznámila tamojšia záchranná služba. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka Rusko na mesto vystrelilo 53 rakiet Grad, uviedla agentúra Reuters, od ktorej TASR informácie prevzala.

Ide o najnovší zo série raketových útokov ruských síl na mestské oblasti na Ukrajine, ktoré si za posledné tri dni vyžiadali takmer 40 obetí na životoch a ďalšie desiatky zranených. V sobotu ráno sa sirény leteckého poplachu ozvali aj v ukrajinskej metropole Kyjev.

V noci na sobotu ruská strela zasiahla mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde zabila troch ľudí vrátane 70-ročnej ženy, oznámil v sobotu oblastný gubernátor Oleh Synehubov.

Útok poškodil dvojposchodovú obytnú budovu, školu a obchod, trosky prehľadávali záchranári. Podľa polície ruské sily odpálili na Čuhujiv štyri rakety z neďalekého západoruského mesta Belgorod okolo 3.30 h miestneho času.

V piatok večer ruské rakety dopadli aj na mesto Dnipro, kde zahynuli traja ľudia a 15 osôb utrpelo zranenia, uviedol gubernátor Rezničenko na sociálnej sieti. Strely podľa neho zasiahli priemyselný závod a vedľajšiu ulicu. Zábery na sociálnych médiách ukazovali hustý čierny dym stúpajúci z budov a horiace autá.

Rusko, ktoré spustilo inváziu na Ukrajinu 24. februára, tvrdí, že počas svojej operácie neútočí na civilistov, pripomína Reuters. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany v piatok uviedol, že len 30 percent ruských útokov zasahuje vojenské ciele, pričom zvyšok striel dopadá na civilné objekty.