Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási najmenej 13 mŕtvych po nálete na pekáreň v Makarive

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 mŕtve telá ľudí ležia zakryté na ulici na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V pekárni bolo podľa miestnych záchranárov bezprostredne pred náletom približne 30 ľudí.

Kyjev 7. marca (TASR) - Najmenej 13 ľudí zahynulo v pondelok pri ruskom leteckom útoku na pekáreň v ukrajinskej obci Makariv ležiacej v Kyjevskej oblasti. Informovala o tom britská stanica Sky News s odvolaním sa na vyjadrenie miestnych záchranárov.

Tí zároveň uviedli, že sa im na mieste podarilo zachrániť najmenej päť ďalších ľudí. V pekárni bolo podľa ich vyjadrenia bezprostredne pred náletom približne 30 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že od rána otvára dovedna šesť humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu, približuje Sky News.

Takéto koridory, ktoré umožnia odchod civilistov do bezpečia, mali byť otvorené v metropole Kyjev, v prístave Mariupol na juhovýchode krajiny a v mestách Charkov a Sumy na severovýchode Ukrajiny, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády.

Niektoré koridory však vedú do Bieloruska alebo Ruska, čo Ukrajina označila za "nemorálne". Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí neskôr v priebehu dňa obvinilo Moskvu z toho, že napriek prísľubu koridorov a zastaveniu paľby pokračovala v ostreľovaní ukrajinských miest vrátane Kyjeva, približuje Sky News.