Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási opätovné ovládnutie obcí v Chersonskej oblasti

Na archívnej satelitnej snímke požiar a dym na medzinárodnom letisku v ukrajinskom Chersone. Foto: TASR/AP

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval aj o ostreľovaní ruského vojenského konvoja v blízkosti obce Kyselivka severozápadne od Chersonu.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Ukrajinská armáda opätovne ovládla osem obcí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol v nedeľu vo vyhlásení jej generálny štáb. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

O názvoch obcí či ich konkrétnej polohe generálny štáb ukrajinskej armády neinformoval.

Ruské ozbrojené sily predtým tvrdili, že ovládli celé územie Chersonskej oblasti. Ukrajina sa obáva, že tam môže dôjsť k vyhláseniu nezávislosti od Kyjeva - rovnako ako v prípade odštiepeneckých republík Doneckej a Luhanskej na Donbase, ktoré Rusko už uznalo, pripomína DPA.

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval aj o ostreľovaní ruského vojenského konvoja v blízkosti obce Kyselivka severozápadne od Chersonu.

"Po tom, čo utrpel značné škody, sa nepriateľ stiahol k Čornobajivke," uvádza sa vo vyhlásení. Celkové denné straty ruskej armády v Chersonskej oblasti predstavovali podľa ukrajinských ozbrojených síl 74 vojakov, dva tanky, jeden raketomet, šesť obrnených vozidiel a štyri drony.

Kyjev vyčíta Moskve, že plánuje uskutočniť "pseudoreferendum" o "Ľudovej republike Cherson". Aj preto je pre ukrajinské vedenie dôležité udržať si kontrolu aspoň nad časťami tohto územia, konštatuje DPA.