Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási rozsiahle ruské útoky na energetickú infraštruktúru

Ukrajinskí záchranári odstraňujú trosky na mieste ruského leteckého útoku v Záporoží na Ukrajine 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

Rusko útočilo dronmi, raketami či delostrelecky na energetické zariadenia vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane miest Charkov, Záporožie, Vinnyca, Chmeľnyckyj a Kryvyj Rih.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 22. marca (TASR) - Ruský zásah v piatok prerušil jedno z dvoch elektrických vedení, ktoré zásobujú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásili aj v ďalších oblastiach krajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Rusko uskutočnilo jeden z najrozsiahlejších útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za posledné obdobie," uviedol na sociálnej sieti ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Rusko ZAES okupuje takmer od začiatku invázie z februára 2022 a odvtedy je častým terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia, ktoré najväčšie v Európe.

"Táto situácia je mimoriadne nebezpečná a hrozí vznik mimoriadnej situácie," uviedla spoločnosť Energoatom, ktorá Záporožskú elektráreň prevádzkuje. V elektrárni hrozí vážne porušenie bezpečnosti prevádzky bez dodávok elektrickej energie.

Takýto výpadok nastal počas ruskej invázie na Ukrajinu už viackrát a ZAES musela využívať záložné generátory a bezpečnostné systémy.

Rusko útočilo dronmi, raketami či delostrelecky na energetické zariadenia vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane miest Charkov, Záporožie, Vinnyca, Chmeľnyckyj a Kryvyj Rih. Cieľom podľa Haluščenka nie je spôsobiť škody, ale pokúsiť sa o rozsiahly výpadok energetického systému krajiny.

Poradca starostu mesta Mariupol Petro Andruščenko uviedol, že ruská strela zasiahla trolejbus v areáli vodnej elektrárne na rieke Dneper. Jeho pasažieri zomreli.

Starosta mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny v aplikácii Telegram hlásil poškodenie infraštruktúry a obytných budov či obete a zranených v radoch civilistov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že počas noci Rusko odpálilona Ukrajinu viac ako 60 dronov typu Šáhid a takmer 90 rakiet rôzneho typu. Vyjadril sústrasť pozostalým obetí.