Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási zvýšenú úroveň radiácie z oblasti Černobyľa

Na archívnej snímke kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Foto: TASR/AP

Odborníci nárast radiácie pripísali narušeniu rádioaktívnej pôdy v dôsledku pohybu veľkého množstva ťažkej vojenskej techniky cez oblasť.

Kyjev 25. februára (TASR) - Ukrajinský úrad pre jadrovú energiu v piatok uviedol, že zaznamenal zvýšenú mieru radiácie v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ, informujú agentúry AP a Reuters. Údaje z automatizovaného systému monitorovania radiácie SaveEcoBot - ktoré sú dostupné online - potvrdzujú, že kontrolné úrovne gama žiarenia boli prekročené na značnom počte pozorovacích bodov v uzavretej zóne (Exclusion Zone). Úroveň žiarenia však nedosahuje kritickú úroveň. Oblasť vo štvrtok ovládli ruskí vojaci.

Odborníci nárast radiácie pripísali "narušeniu rádioaktívnej pôdy v dôsledku pohybu veľkého množstva ťažkej vojenskej techniky cez oblasť". To zrejme spôsobilo uvoľnenie kontaminovaného rádioaktívneho prachu do ovzdušia.

Ukrajinské úrady uviedli, že Rusko obsadilo elektráreň a jej okolitú zónu po štvrtkových "zúrivých bojoch".

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že ruské jednotky chránia elektráreň, aby zabránili možným "provokáciám". Konašenkov však trval na tom, že úrovne radiácie v oblasti nie sú zvýšené.