Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hovorí o 3500 zabitých a 200 zajatých ruských vojakoch

Na snímke na ulici v Kyjeve na Ukrajine trosky horiaceho vojenského nákladného auta, v sobotu 26. februára 2022. Foto: TASR/AP

V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele.

Kyjev/Moskva 26. februára (TASR) – Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila v sobotu ráno ukrajinská armáda.

Okrem toho bolo zničených 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 530 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Ťažké boje podľa nej prebiehajú v rôznych častiach krajiny. V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele.

TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA, AFP a AP, ktoré pripomenuli, že tieto údaje nemožno nezávisle overiť – rovnako ani údaje od ruskej armády. Tá v sobotu ráno uviedla, že počas noci "presnými" riadenými strelami dlhého dosahu útočila na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru zo vzduchu i mora.

Hovorca ruského ministerstva obrany v televíznom vyjadrení opätovne tvrdil, že ruská armáda sa zameriava na vojenské objekty bez poškodzovania "obytnej a sociálnej infraštruktúry". Z Ukrajiny však prichádzajú zábery ukazujúce, že zasiahnuté boli aj obytné budovy, píše AFP.

Bytový dom poškodený po raketovom útoku na mesto Kyjev na Ukrajine v sobotu 26. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Hovorca počas tretieho dňa ruskej invázie na Ukrajine tiež uviedol, že ruské jednotky "plne obsadili" mesto Melitopol na juhovýchode susednej krajiny. Celkovo podľa neho zničili vyše 820 vojenských objektov na Ukrajine vrátane 14 letísk, 48 radarových staníc a 24 protivzdušných systémov S-300 a Osa. Zostrelili tiež údajne sedem stíhačiek, sedem vrtuľníkov a deväť dronov a zničili 87 tankov a ďalších obrnených vozidiel.

Bližšie informácie o svojich stratách pri bojoch Rusko neposkytlo.