Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Vereščuková: Humanitárne koridory sa neotvoria už tretí deň za sebou

Muž nesie staršiu ženu počas evakuácie z mesta Irpiň pri Kyjeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Snahy o vytvorenie bezpečnej cesty, ktorá by umožnila civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol, opakovane zlyhávajú.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Na Ukrajine sa v utorok už v poradí tretí deň po sebe neotvoria humanitárne koridory určené na evakuáciu civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citujú agentúra Reuters a denník The Guardian.

"Dnes 19. apríla nanešťastie nebudú otvorené humanitárne koridory. Podľa Mariupola Rusi odmietli poskytnúť civilistom koridor vedúci do Berďanska. Pokračujú zložité rokovania o otvorení humanitárneho koridoru v Chersonskej a Charkovskej oblasti," uviedla Vereščuková na sociálnej sieti Telegram.

Snahy o vytvorenie bezpečnej cesty, ktorá by umožnila civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol, opakovane zlyhávajú, pričom ukrajinská a ruská strana sa navzájom obviňujú z neuskutočnenia evakuačnej operácie.

Ukrajinská vicepremiérka okrem toho v utorok uviedla, že pokračuje intenzívne ostreľovanie Donbasu na východe Ukrajiny. Viacerí ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymra Zelenského uviedli, že Rusko spustilo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, čím sa začala nová fáza vojny po tom, ako neuspeli ruské snahy o ovládnutie Kyjeva, píše agentúra AFP.