Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina identifikovala 8000 prípadov podozrení z vojnových zločinov

Na archívnej snímke z 20. apríla 2022 desaťročný Vova sa pozerá počas pohrebu na hrob svojej matky Maryny, pri ktorom sa modlí jeho otec Ivan v meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 56. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokurátorka strávila uplynulé dva mesiace cestovaním po neokupovaných oblastiach Ukrajiny a zhromažďovaním dôkazov.

Berlín/Kyjev 28. apríla (TASR) - Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali viac než 8000 prípadov podozrení z vojnových zločinov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, uviedla vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová pre nemeckú televíznu stanicu Deutsche Welle. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"V skutočnosti je to 8600 prípadov len o vojnových zločinoch a viac než 4000 prípadov spojených s vojnovými zločinmi," spresnila.

Venediktovová vyšetruje a zhromažďuje množiace sa podozrenia zo zločinov ruských jednotiek od 24. februára, keď Rusko spustilo ofenzívu voči Ukrajine, píše AFP. Ako dodala, v súčasnosti zhromažďuje dôkazy v teréne viac než 8000 vyšetrovateľov vrátane štátnych bezpečnostných služieb, ukrajinskej polície a zahraničných vyšetrovateľov.

Zdokumentované údajné zločiny zahrňujú zabíjanie civilistov, bombardovanie civilnej infraštruktúry a sexuálne zločiny, ktoré boli hlásené na "okupovanom území Ukrajiny", uviedla Venediktovová.

Vyšetrovatelia nemajú prístup k okupovaným územiam, ako je napríklad obliehané prístavné mesto Mariupol či Donecká a Luhanská oblasť, ale "môžeme robiť rozhovory s ľuďmi, ktorí boli z týchto území evakuovaní", spresnila prokurátorka a dodala, že využívajú tiež "rádiové spojenie a zvukové spojenie okupantov".

Ukrajinská generálna prokurátorka strávila uplynulé dva mesiace cestovaním po neokupovaných oblastiach Ukrajiny a zhromažďovaním dôkazov. V marcovom rozhovore pre agentúru AFP označila ruského prezidenta Vladimira Putina za "hlavného vojnového zločinca 21. storočia". Medzi prípady, ktoré v tom čase vyšetrovala, patrila aj ostreľovaním zničená pôrodnica a vypálené divadlo, v ktorom sa ukrývali deti.

Venediktovová uviedla, že v prípadoch budú prebiehať súdy na Ukrajine. Najvyššou cenou by však bolo odsúdenie na medzinárodnom súde. Ukrajina nie je členom Medzinárodného trestného súdu (ICC), ale už v minulosti akceptovala jeho jurisdikciu, uzatvára AFP.