Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Janukovyč neodstúpi a neuznáva rozhodnutia parlamentu

Ukrajinský prezident Vladimir Janukovyč Foto: TASR/AP Photo

Parlament zbavil Janukovyča funkcie a termín predčasných prezidentských volieb stanovili poslanci na 25. mája tohto roku.

Kyjev 22. februára (TASR) - Ukrajinská televízna stanica UBR zverejnila dnes záznam príhovoru ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, v ktorom označil súčasné dianie na Ukrajine za "vandalizmus, organizované lúpenie a prevrat". Janukovyč vyhlásil, že nemieni opustiť Ukrajinu a neodstúpi, pretože je legitímne zvoleným prezidentom, informovala BBC.

Záznam bol odvysielaný krátko predtým, ako ukrajinský parlament odvolal Janukovyča z funkcie a stanovil termín predčasných prezidentských volieb na 25. mája tohto roku.

"Robím všetko pre to, aby v krajine netiekla krv. Teraz dostávam signály o prenasledovaní ľudí. Snažím sa chrániť ľudí, ktorí sú prenasledovaní v práci, na ceste do školy, snažím sa zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu. Snažili sa ma zastrašiť a presvedčiť, aby som dobrovoľne odstúpil. Ale ja sa nemienim vzdať," citovala Janukovyčove slová pre agentúru UNIAN jeho hovorkyňa Anna Hermanová, podľa ktorej bude prezidentovo posolstvo zverejnené aj na internete.

Parlament zbavil Janukovyča funkcie

Ukrajinský parlament odvolal dnes z funkcie prezidenta Viktora Janukovyča a stanovil termín predčasných prezidentských volieb na 25. mája tohto roku.

Celkovo 328 zo 450 poslancov ukrajinského parlamnentu rozhodlo, že Viktor Janukovyč už ďalej nemôže vykonávať svoje ústavné právomoci, oznámila agentúra Reuters.

Po schválení návrhu prítomní poslanci vstali, začali tlieskať a spievali národnú hymnu, uviedla agentúra DPA
Situáciu na Ukrajine prirovnal Janukovyč k 30. rokom minulého storočia, keď sa v Nemecku a Rakúsku dostali k moci nacisti. "Vidíme opakovanie situácie, keď sa v 30. rokoch v Nemecku a Rakúsku dostali k moci nacisti. Zakazovali strany.... Teraz sa deje to isté... Nálepkujú, prenasledujú, bijú ľudí. Zapaľujú domy, úrady. Podpálili viac ako 200 sídiel Strany regiónov," vyhlásil Janukovyč.

Všetky rozhodnutia prijaté v uplynulých dňoch parlamentom označil za nelegálne. Opozíciu nazval "gangstrami" a s takýmito ľuďmi nemieni podpisovať žiadne dohody.

Janukovyč mieni zatiaľ zostať na juhovýchodnej Ukrajine, stretávať sa s ľuďmi a radiť sa s nimi, ako zabrániť rozpadu Ukrajiny.

Prezident bez bližších podrobností povedal, že jeho auto ostreľovali neznámi útočníci, neutrpel však žiadne zranenia. Na videu tiež tvrdí, že odvolaného predsedu parlamentu Volodymira Rybaka zbili a on osobne ho previezol do nemocnice v Donecku.

Podľa Janukovyča sú medzi tými, ktorí opustili poslanecký klub jeho Strany regiónov, zradcovia. Mnohí tak ale urobili pod nátlakom. "Sú tam zradcovia, nechcem o tom hovoriť, nechcem uvádzať mená. Nechám to na ich svedomí, ich zodpovednosti," povedal Janukovyč .

Vo videu oznámil, že chce pokračovať v rokovaniach s Európskou úniou o situácii na Ukrajine. Mieni sa obrátiť na medzinárodné spoločenstvo s výzvou, aby zastavilo akcie radikálov v jeho krajine.

Nový šéf vnútra

Poslanci ukrajinského parlamentu dnes na svojom mimoriadnom zasadaní zvolili za dočasného ministra vnútra poslanca opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Arsena Avakova. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Avakov je blízkym spolupracovníkom a spojencom bývalej premiérky Julie Tymošenkovej, ktorú dnes po vyše dvoch rokoch prepustili z väzenia. Svojej funkcie sa ujal po tom, čo poslanci v piatok odvolali z funkcie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, spojenca prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého okamžité odstúpenie parlament taktiež žiada.



V ďalšom hlasovaní parlament vyslovil nedôveru aj generálnemu prokurátorovi Viktorovi Pšonkovi. Odvolanie Zacharčenka a Pšonku si opozícia stanovila ako jednu z podmienok podpísania dohody s vládou o urovnaní krízy v krajine.

Poslanci ďalej poverili svojho nového predsedu Oleksandra Turčynova, aby až do vymenovania novej vlády kordinoval činnosť exekutívy.

Odstúpil šéf parlamentu

Volodymyr Rybak
Foto: TASR/AP
Zo svojej funkcie odstúpil dnes údajne zo zdravotných dôvodov predseda ukrajinského parlamentu Volodymir Rybak. Informovala o tom agentúra DPA.

Za nového predsedu si poslanci následne zvolili Oleksandra Turčynova, blízkeho spolupracovníka bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

Turčynov je jedným z čelných predstaviteľov Tymošenkovej strany Vlasť (Baťkivščyna). Za jeho zvolenie hlasovalo 288 poslancov 450-členného parlamentu.

Ukrajinský parlament dnes od rána na mimoriadnej schôdzi rokuje o opozičnom návrhu rezolúcie žiadajúcej okamžité odstúpenie prezidenta Janukovyča.

Pochybnosti o zákonnosti parlamentu

Lídri prevažne rusky hovoriacich regiónov východnej časti Ukrajiny, ktorí sú lojálni prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, dnes spochybnili zákonnosť národného parlamentu, pričom vyhlásili, že sa ujímajú kontroly nad svojimi územiami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Myhajlo Dobkin, guvernér Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode krajiny, na stretnutí regionálnych lídrov v meste Charkov povedal: "Nechystáme sa na rozdelenie štátu. Chceme ho zachovať."

V uznesení, ktoré predstavitelia regiónov prijali na stretnutí, sa však píše: "Rozhodnutia prijaté ukrajinským parlamentom za takýchto okolností vyvolávajú pochybnosti o ich opodstatnenosti a zákonnosti."

Ďalej sa v ňom uvádza: "Orgány ústrednej moci sú paralyzované. Pokiaľ sa neobnoví ústavný poriadok a zákonnosť štátu, rozhodli sme sa prevziať zodpovednosť za zabezpečenie ústavného poriadku, zákonnosti, práv občanov a ich bezpečnosť na našich územiach."

Budovu v Charkove, kde poslanci rokujú, chráni polícia. Niekoľko stoviek proruských demonštrantov na nich pokrikuje, uviedla BBC.
Janukovyč nie je v zahraničí

Prezident Viktor Janukovyč sa stále zdržuje na území Ukrajiny, informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ ministerstva vnútra, ktorého citovala agentúra Reuters.

"(Prezident) je úplne v poriadku," uviedol zdroj. "Je na Ukrajine." Na otázku, či sa prezident zdržuje v Kyjeve však zdroj odpovedať odmietol.

Jeden z lídrov opozície a predseda strany UDAR Vitalij Kličko dnes vša povedal, že Janukovyč opustil Kyjev a jedinou možnosťou sú predčasné voľby.

"Dnes opustil hlavné mesto," povedal Kličko na mimoriadnom zasadaní ukrajinského parlamentu, ktorý rokuje o opozičnom návrhu rezolúcie žiadajúcej Janukovyčovo okamžité odstúpenie.

Podľa Anny Hermanovej, poslankyne parlamentu blízkej Janukovyčovi, prezident odcestoval na návštevu Charkova.

Predstavitelia protivládnych síl uviedli, že majú pod kontrolou väčšinu vládnych budov v Kyjeve, vrátane sídla prezidenta, vlády a parlamentu.

Údajne sa pokúsil ujsť do Ruska

Janukovyč sa pokúsil nastúpiť do lietadla smerujúceho do Ruska, ale zabránili mu v tom pohraničníci. Tvrdí to nový šéf ukrajinského parlamentu Oleksander Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Pokúsil sa (Janukovyč) nastúpiť do lietadla do Ruska, no zastavili ho príslušníci pohraničnej stráže," povedal dnes Turčynov.

Pravdivosť jeho slov ale bezprostredne nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa Turčynova sa Janukovyč momentálne nachádza vo východoukrajinskej Doneckej oblasti pri hraniciach s Ruskom.


Lavrov kritizuje ukrajinskú opozíciu

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes svojmu americkému rezortnému kolegovi Johnovi Kerrymu povedal, že mierová dohoda podpísaná na Ukrajine je "príkro degradovaná neschopnosťou opozičných síl a nedostatkom (ich) vôle" dohodu rešpektovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ilegálne skupiny extrémistov sa odmietajú odzbrojiť a s tichým súhlasom opozičných lídrov v skutočnosti preberajú kontrolu nad Kyjevom," povedal Lavrov Kerrymu v telefonickom rozhovore, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Lavrov Kerrymu pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin v skoršom telefonáte vyzval šéfa Bieleho domu Baracka Obamu, aby "využil každú príležitosť na zastavenie ilegálnych akcií radikálov a vrátenie situácie do ústavných medzí", uviedla vo vyhlásení Moskva.

Ruský vyslanec na Ukrajine Vladimir Lukin kritizoval ministrov krajín EÚ, ktorí pomohli vyjednať mierovú dohodu v Kyjeve.

"Nerozumiem, ako moji európski kolegovia po tom, čo uznali legitimitu prezidenta Janukovyča, parlament a všetky ostatné štátne štruktúry, môžu prísť na kyjevské námestie Majdan ovládané nacionalistickými teroristami a povedať tam, že požadujú pád vlády, ktorú predtým podporili," uviedol Lukin v televíznom rozhovore.

Mierovú dohodu medzi Moskvou podporovaným Viktorom Janukovyčom a revolučnou opozíciou sprostredkovali v piatok ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska, podotýka Reuters.