Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Viktor Janukovyč vyhlásil štátny smútok za obete demonštrácií

Malý chlapec zapaľuje sviečku za obete masových demonštrácii v krajine, Ľvov, 21. februára Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament dnes schválil návrat k ústave z roku 2004 a amnestiu pre všetkých zadržaných či obvinených demonštrantov.

Kyjev 21. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil na 22. a 23. februára štátny smútok za obete masových demonštrácii v krajine, informovala agentúra ITAR-TASS.

Počas víkendu budú štátne vlajky spustené na pol žrde, zrušené sú zábavné a športové podujatia a zmení sa aj obsah rozhlasových a televíznych programov.

Predstaviteľ radikálneho hnutia Pravý sektor v tejto súvislosti na Námestí nezávislosti v Kyjeve dnes večer pred demonštrantmi oznámil, že ak Janukovyč do sobotňajšej desiatej hodiny rannej miestneho času neodstúpi, bude čeliť útoku. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.


Prezident V. Janukovyč a opozícia podpísali dohodu o urovnaní krízy


Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia opozície podpísali dnes dohodu o urovnaní politickej krízy v krajine.

Prezident Ukrajiny Janukovyč podpisuje dohodu s opozíciou
Foto: TASR/AP


Podľa agentúry Reuters dohode predchádzalo oznámenie Janukovyča o vypísaní predčasných volieb, vytvorení vlády národnej jednoty a obmedzení prezidentských právomocí.

Dohoda o urovnaní krízy na Ukrajine je výsledkom nočných rokovaní, na ktorých sa zúčastnil Janukovyč, jeho poradcovia, vodcovia ukrajinskej opozície, niekoľko poslancov parlamentu a ako sprostredkovatelia aj traja ministri zahraničných vecí EÚ: Laurent Fabius (Francúzsko), Frank-Walter Steinmeier (Nemecko) a Radek Sikorski (Poľsko).

Protivládni protestujúci sa zhromažďujú na Námestí nezávislosti Kyjeva 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP



Schválili návrat k ústave z roku 2004 a amnestiu pre demonštrantov



Ukrajinský parlament dnes schválil návrat k ústave z roku 2004 a amnestiu pre všetkých zadržaných či obvinených demonštrantov. Ide o súčasť Bruselom sprostredkovanej dohody, ktorú dnes podpísal prezident Viktor Janukovyč so zástupcami opozície.

Podľa britskej spravodajskej stanice BBC hlasovalo za návrat k ústave, ktorá výrazne obmedzuje prezidentské právomoci, 386 poslancov Verchovnej rady, jeden sa zdržal. Na schválenie dokumentu bola potrebná ústavná väčšina - viac ako 300 hlasov.

Policajt zatýka demonštranta počas násilných zrážok v centre Kyjeva v stredu 22. januára 2014.
Foto: TASR/AP


Janukovyč zmenil ústavu v roku 2010, aby si zabezpečil viac právomocí.

Poslanci podľa agentúry Reuters odhlasovali aj bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých ľudí, ktorých úrady zadržali alebo obvinili v súvislosti s protivládnymi protestmi.


Rompuy privítal dohodu na Ukrajine; Pravý sektor pokračuje v revolúcii



Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy privítal dnešnú dohodu medzi vládou a opozíciou o urovnaní politickej krízy na Ukrajine. Označil ju za "nevyhnutný kompromis".

"Všetky strany sú teraz zodpovedné za to, aby boli odvážne a pretvorili slová na skutky v záujme budúcnosti Ukrajiny," uviedol Rompuy podľa agentúry DPA. Pochválil prácu trojice ministrov zahraničných vecí EÚ Laurenta Fabiusa (Francúzsko), Franka-Waltera Steinmeiera (Nemecko) a Radeka Sikorského (Poľsko), ktorá dohodu sprostredkovala.

Trojica ministrov zároveň vyzvala na okamžité ukončenie násilia. Steinmeier pripomenul, že na základe dohody sa na Ukrajine ešte tento rok uskutočnia predčasné prezidentské voľby, vytvorí sa vláda národnej jednoty a krajina sa vráti k ústave z roku 2004.

Opozičný stúpenec máva ukrajinskou zástavou v Kyjeve 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Líder opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk podľa britskej spravodajskej stanice BBC povedal, že súčasné funkčné obdobie prezidenta sa "skráti o polovicu". Prezidentské voľby sa budú konať medzi septembrom a decembrom. Protestný tábor zostane v Kyjeve dovtedy, "kým nebudú splnené všetky požiadavky".

Radikálne hnutie Pravý sektor podľa BBC odmietlo dohodu medzi Janukovyčom a opozíciou. Líder tohto nacionalistického zoskupenia Dmytro Jaroš na Facebooku napísal, že dohoda neobsahuje "žiadne pevné sľuby" o odstúpení Janukovyča a rozpustení parlamentu. "Národná revolúcia pokračuje," zdôraznil.

Protivládny protestujúci kráča okolo horiaceho auta s kvetmi v ruke v Kyjeve 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP



Parlament odvolal ministra vnútra Vitalija Zacharčenka



Za použitie násilia proti demonštrantom dnes ukrajinský parlament odvolal z funkcie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka.

Zacharčenko je medzi demonštrantmi na Námestí nezávislosti nenávidenou osobou za nariadenie viacerých policajných zásahov voči protivládnym aktivistom. Jeho odvolanie bude vnímané ako víťazstvo protestného hnutia, konštatovala agentúra Reuters.

Zacharčenko dnes vyjadril sústrasť rodinám obetí stretov medzi políciou a demonštrantmi. Vo vyhlásení okrem iného uviedol, že "polícia je z ľudu a vždy bola s ľudom bez ohľadu na to, ako tvrdo sa nás politici snažia rozdeliť". Zásahy polície obhajoval s tým, že musela použiť zbrane pri ústupe pred paľbou z opozičných radov.

"Musíte pochopiť, že bránením extrémistov nevediete vojnu proti vláde alebo polícii, ale proti sebe a svojej vlasti," uvádza sa v Zacharčenkovom vyhlásení, z ktorého citovala britská spravodajská stanica BBC.


Ashtonová: Budúcnosť Ukrajiny závisí od úspešnej realizácie dohody



Na archívnej snímke ukrajinský prezident Viktor Janukovyč víta šéfku zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovú po príchode na návštevu Ukrajiny.
Foto: TASR/AP
Zabezpečiť budúcnosť Ukrajiny bude veľmi náročnou úlohou, pričom ďalší vývoj bude závisieť od toho, s akou mierou úspešnosti sa zavedie do praxe dnešná dohoda o vyriešení krízy. Uviedla to vysoká komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonová.

"Realizácia dohody bude kľúčová a zároveň veľmi náročná," povedala Ashtonová pre agentúru Reuters v Londýne. Komisárka už predtým rokovala s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Zhodli sa, že násilie na Ukrajine sa musí skončiť.

Na otázku, či EÚ na pozadí podpísania zmluvy zruší sankcie uvalené voči Ukrajine, Ashtonová odpovedala, že to bude záležať od vyjadrení ministrov zahraničných vecí štátov EÚ, ktorí sa práve nachádzajú na území Ukrajiny.