Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Janukovyč oznámil predčasné prezidentské voľby a vznik koaličnej vlády

Ukrajinský prezident Vladimir Janukovyč Foto: TASR/AP Photo

Ľudia na Majdane odmietajú dohodu, žiadajú demisiu vlády.

Kyjev 21. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes oznámil, že v krajine sa uskutočnia predčasné prezidentské voľby. Prisľúbil aj vytvorenie koaličnej vlády a ústavné zmeny, ktoré obmedzia právomoci hlavy štátu. Informovala o tom agentúra AP.

"Vyhlasujem, že budem iniciovať predčasné prezidentské voľby. Iniciujem aj návrat k ústave z roku 2004 s rozdelením právomocí v prospech parlamentnej republiky," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré sa dnes objavilo na Janukovyčovej webovej stránke a ktoré citovala agentúra RIA Novosti.

Okrem toho vyzval na začatie procedúry vzniku vlády národnej jednoty.

Agentúra UNIAN informovala, že jeden z vodcov opozície, Arsenij Jaceňuk, upozornil, že plán na urovnanie politickej krízy na Ukrajine musí odsúhlasiť aj tzv. Majdan - čiže protivládni demonštranti zhromaždení na kyjevskom Námestí nezávislosti.

"Naše rozhodnutie - spoločné a jednohlasné - musí byť odsúhlasené na Majdane," zdôraznil Jaceňuk podľa vyhlásenia na webovej stránke ním vedenej strany Vlasť.

Podľa francúzskych médií odvolávajúcich sa na oznámenia Euromajdanu na sociálnej sieti Twitter časť ľudí na Námestí nezávislosti odmieta dohodu opozície s vedením krajiny a žiada jeho okamžitú demisiu. Pozorovatelia predpokladajú, že dohodu môže odmietnuť najradikálnejšia časť demonštrantov okolo hnutia Pravý sektor, ktoré je podozrievané z rozpútania najnovšej vlny násilností v Kyjeve.

Janukovyč zverejnil obsah dohody formou vyhlásenia, ktoré je výsledkom celonočných rokovaní s opozíciou a trojicou sprostredkovateľov - ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska. Cieľom rokovaní bolo nájsť spôsoby riešenia politickej krízy, ktorej vystupňovanie v podobe ozbrojených potýčok medzi policajnými zložkami a radikálnymi demonštrantami si od utorka vyžiadalo najmenej 77 obetí na životoch.



Ľudia na Majdane odmietajú dohodu, žiadajú demisiu vlády

Protivládny demonštrant sedí a odpočíva pri barikádach na Námestí nezávislosti v Kyjeve 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia opozície dospeli k dohode, ktorá predpokladá vypísanie predčasných prezidentských volieb a do desiatich dní vytvorenie dočasnej vlády. Informovali o tom dnes diplomatické zdroje EÚ.

Podľa stránky Euromajdanu na sieti Twitter dav ľudí na Námestí nezávislosti s dohodou nesúhlasí a žiada demisiu vlády.

Na to, že rozhodujúce slovo ohľadom dohody budú mať opoziční demonštranti zhromaždení na Majdane, upozornil aj poľský premiér Donald Tusk. "Musíme počkať, veľmi dôležité veci sa teraz budú diať počas konzultácií s Majdanom," zdôraznil Tusk. Dodal, že bez ich súhlasu je dosiahnutie dohody s Janukovyčom fakticky nemožné.

Dosiahnutie dohody o urovnaní krízy na Ukrajine, ktorá je výsledkom celonočných rokovaní v Kyjeve, oznámila dnes ráno kancelária ukrajinského prezidenta. Dokument mal byť podpísaný dnes na poludnie miestneho času. Zástupcovia opozície, ktorí sa zúčastnili na rokovaniach, sú väčšinou v parlamente, kde očakávajú aj Janukovyča, informovala agentúra RIA Novosti.

Podľa nemenovaného diplomata EÚ návrh počíta s tým, že do septembra budú prijaté návrhy zmien v ukrajinskej ústave, ktoré obmedzia súčasné široké právomoci hlavy štátu a prenesú ich na parlament a vládu. Diplomatický zdroj upozornil, že dohoda je len dočasná.

Rokovania medzi súčasným ukrajinským vedením a opozíciou sa konali v noci nadnes za účasti trojice ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska: Laurenta Fabiusa, Franka-Waltera Steimeiera a Radoslawa Sikorského.

Viac informácii o Ukrajine z dnešného dňa nájdete TU.

Ministri EÚ budú rokovať s opozíciou a zástupcami demonštrantov

Ministri členských štátov EÚ budú dnes v Kyjeve rokovať so zástupcami ukrajinskej opozície a zástupcami protivládnych demonštrantov v snahe získať ich podporu pre dohodu, ktorá má krajine pomôcť prekonať súčasnú závažnú politickú krízu a zastaviť násilnosti.

Očakávalo sa, že dohoda o urovnaní krízy bude podpísaná dnes na poludnie miestneho času, avšak podpisový akt sa neuskutočnil. Príčina nie je známa, v kuloároch sa hovorí o tom, že opozícia chce do textu presadiť viacero zmien.

Podľa agentúry Reuters sa nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier stretne dnes popoludní s predstaviteľmi opozície a šéf poľskej diplomacie Radek Sikorski so zástupcami protivládnych demonštrantov.


Ľvovskí policajti prišli chrániť ľudí na kyjevskom Majdane, kde vzniklo múzeum

Na ochranu ľudí zhromaždených na kyjevskom Námestí nezávislosti prišlo zo západoukrajinského Ľvova asi 50 policajtov. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že policajti chcú tvoriť "nárazníkovú zónu" medzi demonštrantami a zásahovými jednotkami Berkut a sú odhodlaní reagovať na každý výstrel "smerom k národu".

Veliteľ prebehnutých policajtov zdôraznil, že neuznávajú prezidenta Viktora Janukovyča. Spresnil, že nadriadený policajný generál na správu, že prechádzajú na stranu demonštrantov, reagoval vyhrážkami.

Dodal, že jeho muži prišli na Majdan, aby "predišli násiliu a bránili pokojnú demonštráciu občanov za ich práva a slobody", a vyjadril nádej, že ich príklad budú nasledovať "všetci normálni policajti z celej Ukrajiny".

Odporcovia ukrajinskej vlády v stredu v Ľvove vyhlásili politickú autonómiu. Regionálny parlament tam odsúdil vládu prezidenta Viktora Janukovyča za "otvorenú vojnu" proti demonštrantom v Kyjeve. Vyhlásil, že preberá na svoje plecia miestnu výkonnú moc.

Minister vnútra Vitalij Zacharčenko dnes prostredníctvom tlačového vyhlásenia ubezpečil ukrajinskú verejnosť, že policajné zložky vždy boli, sú a budú na strane národa. Spresnil, že vo štvrtok policajti striktne dodržiavali dohodnuté prímerie a ozbrojení príslušníci sa v uliciach objavili až po tom, ako radikálni demonštranti začali strieľať do neozbrojených policajtov.

Zacharčenko, ktorý je od začiatku protivládnych protestov vlani v novembri terčom ostrej kritiky za brutálny postup polície, najmä zásahových jednotiek Berkut, dnes vyhlásil, že jeho rezort je otvorený akýmkoľvek rokovaniam, avšak na strane opozície nebadá žiadne ústretové kroky.

Demonštranti na Námestí nezávislosti dnes otvorili poľné "múzeum" zverstiev jednotiek Berkut, v ktorom vystavili zbrane a "nesmrtiacu" muníciu používanú ich príslušníkmi počas zásahov proti protivládnym demonštrantom.