Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na zosadeného ukrajinského prezidenta V. Janukovyča vydali zatykač

Viktor Janukovyč Foto: TASR/AP Photo

Podľa najnovších údajov si konflikt medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami vyžiadal 82 mŕtvych.

Simferopol 24. februára (TASR) - Na zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vydali zatykač. Oznámil to dnes dočasný ministra vnútra, poslanec opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Arsen Avakov.

"Bolo začaté trestné stíhanie v súvislosti s masovou vraždou civilistov. Po Janukovyčovi a ďalších úradníkoch bolo vyhlásené pátranie," cituje Avakova agentúra Interfax - Ukrajina.

Minister na Facebooku podľa agentúry AP napísal, že Janukovyč v nedeľu pricestoval na Krym. Potom odišiel na neznáme miesto.

Podľa ukrajinského spravodajského servera Liga.net Janukovyča videli Sevastopolčania v sprievode príslušníkov ruskej námornej pechoty.


Kličko: Ukrajinské bezpečnostné sily čakajú lustrácie



Kvety, položené na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli počas kolízie s políciou na Námestí nezávislosti 23. februára 2014 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP
Všetky osoby zapletené do protiprávnych akcií budú potrestané a bezpečnostné sily čakajú lustrácie, oznámil líder ukrajinskej strany UDAR Vitalij Kličko v súvislosti s krvavými nepokojmi v krajine. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.

"V prvom rade by sa mali vykonať lustrácie v bezpečnostných silách. Žiadne porušenie zákona nezostane nepotrestané. Som presvedčený, že tí ľudia, ktorí spôsobili krviprelievanie, desiatky mŕtvych a stovky zranených, sa nevyhnú trestu," konštatoval Kličko.

Reputácia bezpečnostný orgánov je podľa neho v tejto chvíli "zničená". "Potrvá dlhý čas, kým ju opäť získajú. Som presvedčený, že lustrácie by sa mali uskutočniť," dodal šéf strany UDAR.


Generálny prokurátor chcel výnimočný stav, odhaľujú dokumenty



Kvety na jednej z barikrát na Námestí Nezávislosti v Kyjeve v deň štátneho smútku na Ukrajine, v nedeľu 23. februára
Foto: TASR/AP
Počas krvavých potýčok v Kyjeve požiadal vtedajší ukrajinský generálny prokurátor Viktor Pšonka prezidenta Viktora Janukovyča o vyhlásenie výnimočného stavu. Vyplýva to z dokumentu, ktorý sa našiel v Pšonkovom dome po jeho úteku, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Fotokópiu príslušného dokumentu zverejnila na svojej internetovej stránke ukrajinská televízia TSN.

"Ako generálny prokurátor a člen Rady národnej bezpečnosti a obrany sa domnievam, že existujú všetky zákonné dôvody a naliehavá potreba zavedenia výnimočného stavu na Ukrajine po dobu 30 dní," uvádza sa v dokumente.


Jednotky nasadené v Kyjeve sa vrátili na svoje základne



Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Všetky jednotky ukrajinského ministerstva vnútra, ktoré dohliadali na verejný poriadok v Kyjeve, sa vrátili na svoje základne. Rezort o tom dnes informuje na svojej internetovej stránke.

Okrem toho uvádza, že v nemocničných zariadeniach hlavného mesta sa nachádza 230 príslušníkov jednotiek ministerstva vnútra. Osem z nich je vo vážnom stave, citovala zo stránky agentúra RIA Novosti.

Ministerstvo zdravotníctva medzitým zverejnilo bilanciu krvavého konfliktu v Kyjeve, píše agentúra ITAR-TASS. Zranenia utrpelo 675 ľudí, k dnešnému ránu bolo hospitalizovaných 447 ľudí. Za posledných 24 hodín vyhľadalo zdravotnícku pomoc 31 osôb, 24 z nich hospitalizovali.

Podľa najnovších údajov si konflikt medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami vyžiadal 82 mŕtvych.




Michail Gorbačov vyzýva na jednotu Ukrajiny



Bývalý sovietsky komunistický vodca a prezident Michail Gorbačov
Foto: TASR/AP
Ukrajina musí držať pokope, vyhlásil dnes posledný sovietsky líder Michail Gorbačov. Poukázal pritom na boj o vplyv v krajine medzi Ruskom a Západom.

Gorbačov v rozhovore pre agentúru AP počas návštevy v Spojených arabských emirátoch povedal, že protesty, ktoré viedli k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, pramenili zo zlyhania jeho vlády konať demokraticky.

Gorbačov konštatoval, že ľudia na Ukrajine majú "spoločné dejiny" a snahy Európskej únie, Spojených štátov a Ruska konať po svojom sú "nesprávne".

Ukrajina je do značnej miery hlboko rozdelená na proruské východné regióny a regióny západné, ktoré túžia po užších vzťahoch s Európskou úniou, dodala AP.