Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom „bez akýchkoľvek podmienok“

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Sme pripravení usporiadať 'špeciálne kolo rokovaní' priamo v Mariupole, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Ukrajina je pripravená uskutočniť "špeciálne kolo rokovaní" s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok", oznámil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala od stanice Sky News.

"Áno. Bez akýchkoľvek podmienok. Sme pripravení usporiadať 'špeciálne kolo rokovaní' priamo v Mariupole. Jeden na jedného, dvaja na dvoch. Zachrániť našich chlapov, Azov, vojakov, civilistov, deti, živých a zranených. Všetkých. Pretože sú naši. Pretože sú v mojom srdci. Navždy," napísal Podoľak na Twitteri.

Podľa Sky News je v juhoukrajinskom Mariupole podľa všetkého stále približne 100.000 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Zároveň uviedol, že v tamojšom metalurgickom komplexe Azovstaľ by sa stále malo schovávať približne 1000 civilistov, ako aj poslední z ukrajinských obrancov tohto mesta.

Zelenskyj tiež uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, ktorý mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.