Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina kritizovala správu o vojakoch v civilných oblastiach

Na snímke z 24. marca 2022 muž stojí uprostred dymu z horiaceho domu zničeného po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR

Amnesty International (AI) uviedla, že ukrajinská armáda porušuje medzinárodné humanitárne právo a ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach

Kyjev 4. augusta (TASR) – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval vo štvrtok ako "nespravodlivú" správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI). Kyjev podľa nej ohrozuje civilistov umiestňovaním vojakov bojujúcich proti ruskej invázii v obytných oblastiach. Informovala o tom agentúra AFP.

"Toto správanie Amnesty International nie je o nájdení a oznamovaní pravdy svetu, ale o vytváraní falošnej rovnosti – medzi páchateľom a obeťou, medzi krajinou, ktorá ničí stovky a tisíce civilistov, miest a území, a krajinou, ktorá sa zúfalo bráni," uviedol Kuleba vo videu na sociálnej sieti.

AI vo štvrtkovej správe uviedla, že ukrajinská armáda porušuje medzinárodné humanitárne právo a ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. Podľa generálnej tajomníčky AI Agnes Callamardovej túto taktiku neospravedlňujú ani nevyberané útoky ruských síl.

Obytné štvrte, kde si ukrajinskí vojaci urobili základne, sú podľa AI niekoľko kilometrov od frontových línií, pričom existovali aj alternatívne riešenia bez ohrozenia civilistov. Vojaci navyše nevyzvali obyvateľov na evakuáciu napriek tomu, že začali útočiť na ruské sily, ktoré paľbu opätovali.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov označil správu AI za "zvrátenosť" s tým, že spochybňuje právo Ukrajincov brániť svoju krajinu, píše AFP.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zdôraznil, že ukrajinské ozbrojené sily podnikajú všetky opatrenia na presun civilistov do bezpečnejších oblastí. Organizáciu Amnesty International obvinil, že sa podieľa na šírení dezinformácií Kremľa.