Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Motívom pre anexiu Krymu bola doktrína zrastania ruského národa

Poslanci vyzývajú štáty sveta, aby neuznali nezávislosť Krymskej republiky ani anexiu Krymu a mesta Sevastopol ako nových subjektov Ruskej federácie.

Kyjev 20. marca (TASR) - Ukrajinský parlament prijal dnes deklaráciu o boji za oslobodenie Ukrajiny. Informovali o tom dnes ukrajinské tlačové agentúry.

Poslanci v mene ukrajinského národa deklarujú, že "Krym bol, je a bude súčasťou Ukrajiny". Uvádzajú, že "ukrajinský národ nikdy a za žiadnych okolností nezastaví boj za oslobodenie Krymu od okupantov, bez ohľadu na to, ako dlho by to trvalo".

Poslanci vyzývajú štáty sveta, aby neuznali nezávislosť Krymskej republiky ani anexiu Krymu a mesta Sevastopol ako nových subjektov Ruskej federácie.

Jediným "neskrývaným motívom" Ruska pri "páchaní tohto medzinárodného zločinu" je "preslávená doktrína zrastania ruského národa".

Deklaráciou poslanci upozorňujú vlády a parlamenty sveta, medzinárodné organizácie i svetovú verejnosť, že "ukrajinský národ nikdy neuzná anexiu neoddeliteľnej časti svojho územia - Krymskej autonómnej republiky, zabranej Ruskom za pomoci hrubého porušenia základných noriem medzinárodného práva a všeobecne priznaných princípov spolunažívania".

Ukrajinský parlament pripomína, že prvýkrát od ukončenia druhej svetovej vojny sa v Európe budú meniť hranice, pričom je za tým štát, ktorý mal podľa dvojstranných i medzinárodných zmlúv garantovať územnú celistvosť a nedotknuteľnosť Ukrajiny a neporušiteľnosť jej hraníc.

Návrh deklarácie podporilo 274 z 303 poslancov zaregistrovaných pred hlasovaním. Na hlasovaní sa nezúčastnila celá frakcia komunistov a časť poslancov Strany regiónov.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie v utorok, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu minulú nedeľu referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sankcie, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.