Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina navrhuje demilitarizáciu Krymu

Ruské námorné plavidlá blokujú ukrajinskú vojenskú loď Slavutič (vľavo), ktorá kotví v prístave v krymskom Sevastopoli 20. marca 2014. Foto: TASR/AP
Proruskí vojaci pochodujú v blízkosti ukrajinskej vojenskej základne v Perevalne, Krym, 19. marca 2014 Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin však dnes podpísal výnos o zachovaní vojenských hodností tých príslušníkov ukrajinskej armády, ktorí sa rozhodnú slúžiť Ruskej federácii.

Kyjev 20. marca (TASR) - Ukrajinské ministerstvo obrany chce presadiť úplnú demilitarizáciu Krymského polostrova. Uviedol to dnes v Kyjeve námestník tohto rezortu Leonid Poľakov.

Odsun ukrajinských jednotiek z Krymu podľa neho znepokojuje nielen Ukrajincov, ale aj celý svet. V tejto súvislosti má ministerstvo rozpracovaných viacero variantov, vrátane demilitarizácie polostrova. "Bolo by dobre, keby ho (Krym) opustili všetky vojská," dodal Poľakov.

Oznámil, že existujú aj ďalšie zámery, ale tie sa budú realizovať až na základe rozhodnutia ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Poľakov spresnil, že na Kryme v súčasnosti dochádza k provokáciám a snahe o destabilizáciu situácie zo strany tzv. domobrany a neidentifikovaných uniformovaných ozbrojencov. Ako príklad uviedol zadržanie veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka, pokusy obsadiť vojenské letisko Beľbek či provokácie voči posádke ukrajinskej korvety Ternopil, keď k nej niekoľkokrát priplávali neznáme lode a ich posádky do blízkosti ukrajinského plavidla hádzali bojové granáty.

Ukrajinské i ruské médiá sa zhodujú v tom, že ukrajinskí vojaci dostávajú ponuky zložiť prísahu vernosti ruským ozbrojeným silám a prejsť na ruskú stranu. Objavilo sa aj niekoľko správ, že ukrajinské posádky sa tomuto tlaku poddali, avšak ukrajinské médiá ich neskôr dementovali.

Ruský prezident Vladimir Putin však dnes podpísal výnos o zachovaní vojenských hodností tých príslušníkov ukrajinskej armády, ktorí sa rozhodnú slúžiť Ruskej federácii.

Súčasne dnes podľa agentúry ITAR-TASS vydal výnos o obnovení Čiernomorskej vyššej školy vojenského námorníctva v Sevastopoli pomenovanej po admirálovi Pavlovi Nachimovovi a o založení Prezidentskej vojenskej akadémie pre kadetov na Kryme.

Rusko posilní vojenskú infraštruktúru na Kryme na ochranu pred hrozbami zvonku

Rusko posilní svoju vojenskú infraštruktúru na Kryme v rámci snáh o ochranu polostrova pred vonkajším ohrozením, uviedla dnes ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na námestníka ruského ministra obrany Jurija Borisova.



"Bude nutné rozvíjať vojenskú infraštruktúru na polostrove, aby Krym bol dôstojným predstaviteľom Ruskej federácie a bol chránený pred akýmkoľvek zásahom," uviedol Borisov.

Dodal, že plány na rozvoj ruských ozbrojených síl sa budú korigovať s ohľadom na spojenie Krymskej republiky a mesta Sevastopol s Ruskom.

Agentúra ITAR-TASS uviedla, že na Kryme slúži asi 20.000 ukrajinských vojakov, ktorý dostali na výber: buď opustia polostrov, alebo vstúpia do ruských ozbrojených síl. Podľa ruskej agentúry odvolávajúcej sa na ruského ministra obrany Sergeja Šojgu sa väčšina ukrajinských dôstojníkov rozhodla pre druhú možnosť.