Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci obsadili ďalšiu ukrajinskú námornú základňu na Kryme

Ozbrojení členovia krymskej domobrany stoja pred tréningovým centrom ukrajinskej flotily po prevzatí kontroly v krymskom prístave Sevastopol 19. marca 2014. Foto: TASR/AP

Veliteľa síl vojenského námorníctva Ukrajiny kontradmirála Serhija Hajduka zadržali dnes predstavitelia prokuratúry mesta Sevastopol a predviedli ho na výsluch.

Simferopol 19. marca (TASR) - Ruskí vojaci sa dnes večer zmocnili ďalšej ukrajinskej námornej základne na polostrove Krym. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na dôstojníka ukrajinského námorníctva.

Podľa vyjadrenia majora Eduarda Kusnarenka sa obsadenie objektu zaobišlo bez násilia. Išlo o námorné transportné zariadenie v meste Bachčisaraj, asi 30 kilometrov juhozápadne od krymskej metropoly Simferopol.

"Ruskí vojaci prišli a požiadali nás, aby sme opustili základňu, čo sme urobili. Zajtra sa na ňu opäť pokúsime vrátiť," povedal reportérovi Reuters priamo pred základňou major Kusnarenko.

Jeden z vojakov, ktorí obsadili základňu, vystrelil do vzduchu, keď sa k bráne objektu pokúsili priblížiť novinári.


Zadržali veliteľa ukrajinskej vojenskej flotily

Na archívnej snímke z 3. marca 2014 veliteľ síl vojenského námorníctva Ukrajiny kontradmirál Serhij Hajduk.
Foto: TASR/AP
Simferopol 19. marca (TASR) - Veliteľa síl vojenského námorníctva Ukrajiny kontradmirála Serhija Hajduka zadržali dnes predstavitelia prokuratúry mesta Sevastopol a predviedli ho na výsluch.

Podľa zdrojov na prokuratúre zadržanie súvisí s Hajdukovým konaním, keď do jednotlivých posádok ukrajinských ozbrojených síl na Kryme "odovzdal nariadenie z Kyjeva použiť zbrane voči civilistom".

K Hajdukovmu zadržaniu došlo po tom, ako opustil hlavný štáb ukrajinskej vojenskej flotily v Sevastopole, ktorý dnes ráno obsadili účastníci proruského mítingu a dobrovoľníci miestnej domobrany. Spolu s Hajdukom štáb opustili aj ďalší ukrajinskí dôstojníci. Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že ukrajinskí vojaci opúšťajú areál masovo.

Agentúra UNIAN informovala, že Hajduka, s putami na rukách, odviedla na neznáme miesto skupina zamaskovaných ľudí. Ukrajinská televízia TSN s odvolaním sa na zdroje v domobrane uviedla, že Hajdukom "sa teraz budú zaoberať tajné služby".

Neozbrojený člen proruských jednotiek drží ukrajinského námorného vojaka v sídle ukrajinského námorníctva v Sevastopole 19. marca 2014.Účastníci proruského mítingu obsadili areál ukrajinského námorníctva a nad areálom vztýčili ruskú zástavu a vlajku sv. Andreja - symbol ruského vojenského námorníctva.
Foto: TASR/AP


Ukrajinské ministerstvo obrany pre UNIAN potvrdilo, že Hajduka odviedli z veliteľstva, nemá však informácie, kde sa kontradmirál nachádza.

Interfax dodal, že náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl generálplukovník Michailo Kucyn v utorok večer informoval, že ukrajinskí vojaci na Kryme dostali rozkaz použiť zbraň pri prípade ohrozenia svojho života. Kucyn, ako spresnila jeho tlačová služba, v telefonickom rozhovore s ruským kolegom Valerijom Gerasimovom avizoval, že snajperský útok, ku ktorému došlo v utorok v Simferopole, "nezostane nepovšimnutý" a informoval ho o spomínanom rozkaze.

Členovia proruských jednotiek vstupujú do sídla ukrajinského námorníctva v Sevastopole 19. marca 2014. Účastníci proruského mítingu obsadili areál ukrajinského námorníctva a nad areálom vztýčili ruskú zástavu a vlajku sv. Andreja - symbol ruského vojenského námorníctva.
Foto: TASR/AP


Podľa agentúry Kryminform snajper strieľal z nedostavaného domu, pričom v dvoch smeroch: na ukrajinských vojakov a príslušníkov domobrany. Obe strany majú po jednej obeti a jednom zranenom.

Medzičasom sa nepotvrdili správy o tom, že vojaci 36. brigády na základni Perevaľne zložili zbrane. Podplukovník Valerij Bojko uviedol, že vojaci sú aj tak neozbrojení, keďže nie je vyhlásený vojnový stav. Ozbrojená je len stráž a len tá má právo strieľať, spresnil Bojko. Všetci ostatní by za použitie zbrane "šli podľa zákona do väzenia".

Neozbrojení členovia proruských jednotiek (vľavo) a ukrajinskí námorní vojaci v sídle ukrajinského námorníctva v Sevastopole 19. marca 2014.Účastníci proruského mítingu obsadili areál ukrajinského námorníctva a nad areálom vztýčili ruskú zástavu a vlajku sv. Andreja - symbol ruského vojenského námorníctva.
Foto: TASR/AP


Pokiaľ ide o ďalší postup na Kryme a objasnenia svojej úlohy na polostrove, vojaci si podľa Bojka veľa sľubujú od návštevy ministra obrany Ihora Teňucha a prvého vicepremiéra Valerija Jaremu, ktorých dnes na Krym vyslal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Krymské úrady však členom ukrajinskej vlády neumožnili vstúpiť na územie polostrova, ktorý sa v utorok, podobne ako aj mesto Sevastopol, stal subjektom Ruskej federácie na základe medzištátnej zmluvy medzi Ruskom a Krymskou republikou, resp. mestom Sevastopol.