Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Potopená ruská loď bráni flotile Ukrajiny v prístupe do Čierneho mora

Ruskí vojaci strážia mólo, kde kotvia dve ukrajinské lode v ukrajinskom Sevastopole 5. marca 2014. Foto: TASR/AP

Za súčasných okolnosti je plavba do jazera Donuzlav a z neho prakticky nemožná, konštatoval sevastopolský vojenský zdroj.

Kyjev/Moskva 6. marca (TASR) - Ruskí vojaci potopili v noci nadnes v ústí jazera Donuzlav vyradenú protiponorkovú loď Očakov, čím zahatali lodiam ukrajinskej flotily, zakotveným v oblasti, prístup do Čierneho mora. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na vojenský zdroj v Sevastopole.

Pred touto akciou lode ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré dovtedy niekoľko dní blokovali ukrajinským lodiam námornú trasu, odplávali na iné kotviská. Následne ruské lode privliekli protiponorkovú loď, naplnili ju vodou a potopili. Stanovište ukrajinskej pobrežnej stráže celý čas oslepovali svetelnými projektormi.

Za súčasných okolnosti je plavba do jazera Donuzlav a z neho prakticky nemožná, konštatoval sevastopolský vojenský zdroj. Vytiahnutie potopenej lode si vyžiadalo veľa času a finančných prostriedkov, dodal.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij dnes vo vysielaní televízie "5 kanal" informoval, že do Čierneho mora sa blíži americká lietadlová loď George Bush.

Parubij tak potvrdil správy ukrajinských médií a dodal, že prítomnosť lietadlovej lode je jedným z mechanizmov záruk bezpečnosti v regióne.

"Uvedomujeme si, že udalosti, ktoré vyvoláva Rusko na Kryme, môžu vyvolať konflikt ďaleko presahujúci hranice Krymu," dodal Parubij. Súčasne podotkol, že USA sú jedným z garantov bezpečnosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Podľa ukrajinských médií lietadlová loď, ktorú sprevádza 17 menších plavidiel a tri ponorky, kotví v gréckom prístave Pireus. Podľa tureckého denníka Hürriyet flotila amerických lodí dostala od tureckých úradov súhlas na preplávanie Bosporského prielivu.