Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Patriarcha Filaret: Vstupom na Krym Rusko porušilo Božie prikázania

Patriarcha kyjevský a celej Rusi-Ukrajiny Filaret Foto: TASR

Vo svojom vyhlásení Filaret prirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k "diablovi" a jeho režim k fašistickému a nacistickému, napísala agentúra Ukrinform.

Kyjev 20. marca (TASR) - Patriarcha kyjevský a celej Rusi-Ukrajiny Filaret dnes vyhlásil, že Rusko vstupom na Krym porušilo tri Božie prikázania. Uvádza sa to v patriarchovom vyhlásení, ktoré dnes zverejnili v Kyjeve.
Patriarcha, ktorého cirkev ani úrad iné pravoslávne cirkvi neuznáva, v dokumente spresnil, že vedúcimi predstaviteľmi Ruska bolo porušené prikázanie: Nepokradneš, Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu a Nebudeš túžiť po dome či majetku svojho blížneho.

Ako ďalej Filaret uvádza, následkom akcií ruských jednotiek došlo aj ku krviprelievaniu. Spresnil, že má na mysli "zabitie separatistami aktivistu v Donecku, zabitie krymského Tatára a ukrajinského vojaka na Kryme".

Filaret upozorňuje, že na Kryme sa umelo vyvoláva nepriateľstvo, provokatéri "rozsievajú nepokoj a vyzývajú na separatizmus, podnecujú konflikt vo východnej a južnej časti Ukrajiny".

Vo svojom vyhlásení Filaret prirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k "diablovi" a jeho režim k fašistickému a nacistickému, napísala agentúra Ukrinform.

Patriarcha upozornil, že Putin vo svojom utorkovom posolstve k poslancom ruského parlamentu použil "diablov nástroj", keď "zmiešal pravdu a nepravdu". Filaret vyjadril presvedčenie, že polopravda, ktorá zaznela z Putinových úst, je horšia ako lož, "je ako jed skrytý v jedle".

Varoval, že Putinove slová o jednotnom ruskom národe, ruskom svete a historickom Rusku spolu s nostalgiou za minulosťou a snahou o revanš za rozpad ZSSR sú "presnou kópiou ideológie a rétoriky fašistických režimov 20. storočia, obzvlášť v Nemecku a Taliansku".

Za nebezpečné Filaret považuje aj zmienky o spoločnej minulosti bývalých republík ZSSR. Obáva sa, že od ruského vedenia teraz možno očakávať nielen vpád na juhovýchodnú Ukrajinu, ale aj do ktorejkoľvek z bývalých zväzových republík - "veď aj tam žijú ruskí krajania a po rusky hovoriaci ľudia".

Filaret na záver svojho posolstva vyzval Ukrajincov, aby bránili svoju vlasť.