Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský poslanec naznačil, že Rusko vyslalo vojakov na Krym

Konvoj vojenských vozidiel sa presúva na ceste z krymského Sevastopolu do Simferopolu 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

Leonid Sluckij, ktorý vedie výbor Štátnej dumy pre vzťahy s ruskými krajanmi v zahraničí, dodal, že "nebude žiadna vojna".

Moskva 13. marca (TASR) - Popredný ruský poslanec v stredu jasne naznačil, že Moskva vyslala vojakov na ukrajinský Krym, aby ho chránila proti "ozbrojenej agresii" počas referenda o tom, či sa má región pripojiť k Rusku.

Vyjadrenie poslanca Leonida Sluckého sa zdá byť v rozpore s tvrdeniami ruských činiteľov, že ozbrojení muži, ktorí ovládli vojenské zariadenia na celom Kryme, sú miestnymi "sebaobrannými" silami, uviedla agentúra Reuters.

"Sú tam nejaké vojenské jednotky, ktoré zastávajú pozície pre prípad ozbrojenej agresie, ozbrojenej expanzie z Kyjeva... Nie je to veľká vojenská operácia," povedal Sluckij pre rádio Echo Moskvy.

Sluckij priamo neodpovedal na otázku, či jeho slová znamenajú, že na Kryme prebieha operácia ruskej armády menšieho rozsahu. Vyhlásil však, že existuje možnosť, že "jednotky banditov" by mohli útočiť na východe Ukrajiny a na Kryme.

"Z tohto dôvodu, v tomto prípade, áno, nejaké vojenské jednotky zastávajú pozície... pretože takýto vpád, najmä v čase, keď prebieha referendum a bezprostredne po ňom, je veľmi pravdepodobný," citoval ho Reuters.

Sluckij, ktorý vedie výbor Štátnej dumy pre vzťahy s ruskými krajanmi v zahraničí, dodal, že "nebude žiadna vojna". Naznačil však, že potreba ochraňovať ľudí je podľa neho dôležitejšia než postoje "v úvodzovkách expertov, ktorí sú ďaleko od zóny konfliktu" a ktorí hovoria, že terajšia situácia sa vymyká právnym normám.