Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súd rozhodol o nezákonnosti krokov parlamentu Krymu i rady Sevastopola

Vojak stojí pred bilbordom, na ktorom je znázornená mapa s autonómnou oblasťou Krym. Foto: TASR/AP

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal dnes výnos, ktorý pozastavil účinnosť uznesenia parlamentu Autonómnej republiky Krym o usporiadaní referenda o štatúte polostrova.

Kyjev 7. marca (TASR) - Okresný správny súd v Kyjeve dnes na podnet tamojšej generálnej prokuratúry označil za nezákonné rozhodnutia poslancov parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) v Simferopole i zastupiteľstva v Sevastopole, meste s osobitým štatútom, ktorých cieľom je realizácia referenda o pripojení sa spomínaných území k Ruskej federácii.

Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu generálnej prokuratúry v Kyjeve.

Súdne rozhodnutie zakazuje robiť akékoľvek kroky, smerujúce k príprave plebiscitu alebo na jeho samotnej realizácii.

V zdôvodnení sa pripomína, že takéto kroky ignorujú ústavný poriadok Ukrajiny a predstavujú hrubé porušenie platnej ukrajinskej legislatívy.

Parlament Autonómnej republiky Krym (ARK) vypísal na 16. marca referendum, v ktorom by občania Krymu mali vyjadriť svoj názor na pripojenie polostrova, v súčasnosti integrálnej súčasti Ukrajiny, k Ruskej federácii.


Turčynov výnosom pozastavil účinnosť uznesenia krymského parlamentu
Olexandr Turčynov
Foto: TASR/AP
Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal dnes výnos, ktorý pozastavil účinnosť uznesenia parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) ohľadom usporiadania referenda o štatúte polostrova. Výnos nadobudol platnosť svojím zverejnením.

V prezidentskom výnose sa uvádza, že rozhodnutie krymského parlamentu protirečí viacerým článkom ústavy Ukrajinskej republiky. Tá deklaruje, že suverenity Ukrajiny sa týka celého jej územia a všetkých jej častí. Podľa ústavy je ARK neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a v rámci právomocí vyplývajúcich z ústavy rieši len záležitosti, na ktoré má ústavný mandát.

Turčynov vo výnose pripomína, že ústava nepripúšťa ani návrhy zmien do ústavy v prípade, že by ich cieľom bolo porušenie územnej celistvosti štátu. Zmena územných pomerov môže byť predmetom jedine celoštátneho referenda, upozornil prezident s tým, že plebiscit vypisuje parlament a len parlament smie prijímať zákony, ktoré by mohli zmeniť územné členenie Ukrajiny. ARK podľa prezidentského výnosu nemá ani právo určovať spôsob organizácie a vykonania referenda, môže plebiscit len zabezpečiť a vykonať.

Výnos dočasného ukrajinského prezidenta je reakciou na rozhodnutie krymského parlamentu, ktorý sa vo štvrtok principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku. V tejto otázke sa 16. marca na Kryme uskutoční referendum, ktorého zákonnosť kyjevská vláda okamžite spochybnila.

Nová vláda v Kyjeve a nové krymské vedenie sa navzájom označujú za nelegitímne. Napriek ústretovým gestám ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka a poslancov parlamentu, ktorí prejavili ochotu posilniť právomoci krymskej autonómie, proruský, parlamentom koncom februára dosadený premiér Sergej Aksionov začiatkom týždňa uviedol, že vláda v Kyjeve je nelegitímna a niet s kým rokovať.

O legitimite kyjevskej vlády pochybuje aj Rusko, ktoré podporuje nové krymské vedenie a je ochotné poskytnúť mu aj výraznú finančnú pomoc, ako to v posledných dňoch viackrát deklarovali jeho oficiálni predstavitelia. Na rozdiel od kyjevskej vlády a vlád ďalších štátov sveta Rusko opakovane deklarovalo, že uzná aj výsledky krymského referenda.