Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina stiahne vojakov z Krymu, armáda je ale v bojovej pohotovosti

Ukrajnskí vojaci hliadkujú na stanovišti v dedine Strelkova v Chersonskej oblasti v pondelok 17. marca 2014. Ide o úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu zo severu. Foto: TASR

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dostalo dnes pokyn zaviesť víza pre ruských občanov cestujúcich na Ukrajinu.

Kyjev 19. marca (TASR) - Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany poverila na svojom dnešnom rokovaní v Kyjeve vládny kabinet, aby vypracoval plán stiahnutia všetkých príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny z polostrova Krym. Informoval o tom tajomník rady Andrij Parubij.

Navyše rada podľa tlačovej agentúry DPA nariadila pripraviť vycestovanie Ukrajincov, žijúcich na Kryme, ktorí nechcú zostať ďalej na polostrove.

Ukrajinské ozbrojené sily a jednotky ministerstva vnútra boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti.

Rada súčasne nariadila rezortu vnútra posilniť ochranu všetkých jadrových objektov na území Ukrajiny s cieľom minimalizovať hrozby ich zneužitia na teroristické účely.


Rusi cestujúci na Ukrajinu budú potrebovať víza; Rusko chystá odvetu

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dostalo dnes pokyn zaviesť víza pre ruských občanov cestujúcich na Ukrajinu, uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinská pohraničná stráž kontroluje doklady na ukrajinsko-ruskom hraničnom prechode Uspenka na východe Ukrajiny 19. marca 2014.
Foto: TASR/AP


Parubij zároveň oznámil, že vláda v Kyjeve vyzve Oganizáciu Spojených národov (OSN), aby vyhlásila Krym za demilitarizovanú zónu a prijala opatrenia na stiahnutie ruských vojsk z Krymského polostrova.

Hrozba vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou rastie, pretože Rusko má v pláne okupovať ukrajinské územie a prekaziť májové prezidentské voľby na Ukrajine, dodal Parubij.

"V reakcii na postup Ruska sme prijali celý rad opatrení... Ministerstvo zahraničných vecí dostalo pokyn zaviesť vízový režim s Ruskou federáciou," uviedol Parubij.

O podobnom kroku uvažuje aj Rusko, ktoré dnes vyhlásilo, že zvažuje možnosť zavedenia vízového režimu pre ukrajinských občanov cestujúcich do Ruskej federácie.