Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Leyenová bude v Kyjeve rokovať so Zelenským o členstve v EÚ

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Európska komisia na budúci týždeň v piatok zverejní svoje hodnotenie, či by Ukrajine mal byť udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Kyjev 11. júna (TASR) - Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová pricestovala v nedeľu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovala o úsilí jeho krajiny pripojiť sa k Európskej únii (EÚ). TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"S prezidentom Zelenským zhodnotím spoločnú prácu potrebnú na rekonštrukciu a pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla na svojej európskej ceste,"
napísala von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter po príchode do Kyjeva.

Očakáva sa, že Európska komisia na budúci týždeň v piatok zverejní svoje hodnotenie, či by Ukrajine mal byť udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Ukrajina požiada o členstvo v Únii v marci krátko po tom, čo Rusko 24. februára začalo s vojenskou inváziou.

Agentúra DPA pripomína, že ide už o druhú návštevu von der Leyenovej na Ukrajine od začiatku vojny. V apríli navštívila šéfka EK ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde sa po odchode ruských jednotiek našli stovky tiel civilistov, čo vyvolalo celosvetové pobúrenie. Spolu s ňou vtedy do Buče pricestoval aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger.