Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci zostrelili nad Luhanskou oblasťou bezpilotné lietadlo

Foto: TASR/AP

gentúra Ukrinform spresnila, že na administratívnej hranici s Krymom a v oblasti Chersonu Rusko rozmiestnilo reaktívne raketové systémy Grad a protilietadlové komplexy S-300.

Kyjev 29. júna (TASR) - Ukrajinskí výsadkári dnes nad ukrajinským územím zostrelili bezpilotné lietadlo, ktoré preletelo hranice smerom z Ruska. Dron je sivej farby a bez rozlišovacích znakov, informovala agentúra UNIAN. Ruská strana túto správu zatiaľ nekomentovala.

Podľa UNIAN-u odvolávajúceho sa na Dmytra Tymčuka z ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií, prístroj nad Luhanskou oblasťou na východe Ukrajiny zrejme zhromažďoval informácie určené pre vojenskú rozviedku. Zostrelili ho príslušníci protileteckej obrany z výsadkárskej brigády ukrajinskej armády, ktorá kryje hranicu s Ruskom.

Ukrajinské tlačové agentúry dnes informovali aj o sústreďovaní ruských vojakov a vojenskej techniky na ruskej strane hraníc s Ukrajinou a v blízkosti administratívnej hranice s Krymom, ktorý sa na jar stal subjektom Ruskej federácie.

Agentúra Ukrinform spresnila, že na administratívnej hranici s Krymom a v oblasti Chersonu Rusko rozmiestnilo reaktívne raketové systémy Grad a protilietadlové komplexy S-300.

Napriek predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádza aj naďalej k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za posledných 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených. Podľa najnovších správ sa terčom intenzívneho ostreľovania stali dnes popoludní pozície vládnych síl v Slovjansku, pričom došlo k ďalším obetiam na životoch.

Od začiatku tzv. protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl v polovici apríla v bojoch s proruskými ozbrojencami prišlo o život 145 vládnych vojakov a 312 ich utrpelo zranenia, informovala dnes v Kyjeve ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany.